Praca domowa - rozdział 17. Co jest z tą funkcją?
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-05 11:31
Elefant |
» 2015-07-14 18:24:37 Mi kod śmiga bezbłędnie |
|
BadBullPL |
» 2015-07-14 18:38:02 To int to też zmienna globalna? |
wszystkie zmienne które są deklarowane poza funkcjami są globalne Jak wywołać poprawnie funkcję we switchu? |
Tak jak w każdym innym miejscu. Radziłbym ci od nowa napisać ten program bo on jest cały bezsensu |
|
CRAAAACH Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-07-14 18:44:22 Dobra, pomyśle, powtórzę trochę kurs i powiem czy wyszło czy nie. Jak na razie dajcie czas. Dzięki za cierpliwość. |
|
Szymon2727 |
» 2015-07-14 19:27:51 Nie wiem co to jest, ale jakieś nowe programowanie.
AD1 - twórz zmienne tylko w klamrach, nigdy nic nie pisz poza nimi, oprócz bibliotek i funkcji (i klas) - dotyczy to nawet using namespace std. AD2 - czemu robisz pętle, a nie czyścisz strumienia? Lekki bezsens. AD3 - nie wiem skąd masz te klamry i nawiasy u zmiennych globalnych, a w sumie to wolę nie wiedzieć - tak czy siak poprzednie źródło nauczania było słabe, że robisz takie coś przy takiej czynności.
Zmienna za klamrą to zmienna globalna - cała filozofia i zło. Switch wywołuje się, gdy np. int a = 5; switch (a): { case wartość_a_jaka_ma_wywoływać_daną_instrukcję: instrukcja; break; } |
|
Elefant |
» 2015-07-14 19:51:33 nie rozumiem adnotacji do mojego kodu moglbys rozpisac? |
|
CRAAAACH Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-07-15 18:17:51 Teraz mam nowy kod ale zanim go przeczytacie powiedzcie czy te zmienne mają być w int main(): czy stworzyć nowe nawiasy, a może mają być stworzone w funkcji? #include <iostream> using namespace std; long double liczba_1; long double liczba( liczba_1 ) : { return liczba_1; } int main() : do { cin.clear() cout << "Aby zakonczyc program wpisz 123. Podaj liczbe: "; cin >> liczba_1; if( cin.fail() ) : cout << "zla liczba"; if( cin.good() ) : cout << "Podana liczba to " << liczba << endl; } witch( liczba != 123 ); return 0; }
Wiem, że pojawiają się errory, ale myślę, że to ma związek z tymi zmiennymi... |
|
carlosmay |
» 2015-07-15 18:45:01 Zmienne deklaruj w funkcji głównej. #include <iostream> using namespace std;
int main() { }
Zmiennych globalnych nie trzeba przekazywać bo są widoczne w całym programie, ale przez to możesz je NIEcelowo zakrywać i bardzo trudno będzie szukać błędów. Poza tym zmienne lokalne w różnych miejscach mogą mieć te same nazwy, więc nie trzeba wymyślać nowych unikalnych nazw dla kolejnych zmiennych. Warto zajrzeć do rozdziału o zasięgu zmiennych i przykrywaniu nazw zmiennych. Globalne zmienne używamy tylko gdy musimy, najlepiej unikać takiego rozwiązania. Używaj zmiennych lokalnych deklarowanych w main(), lub wewnątrz innych funkcji. |
|
JMII89 |
» 2015-07-15 23:37:58 Co to jest ? long double liczba( liczba_1 ) : { return liczba_1; }
Na kij ci wielokropek ? Usuń to... I co to jest witch ? wtf xD . Weź zacznij kurs od początku bo widać , że nic nie potrafisz i nawet nie czytasz poprawnie co jest w kursie bo nie ma czegoś takiego jak witch tylko while.. |
|
1 « 2 » 3 |