r.pszczolkowski Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z if i char » 2015-07-16 19:45:00 Cześć! Mam problem, chcę stworzyć program który będzie można wyłączyć przy pomocy Y/N, i tutaj mam problem. Wiem, że jeśli chodzi o cyfry (int, double) mogę stworzyć warunek IF. if( jakastamcyfra == 2 ) { cout << "costamcostam" << endl; }
else if( jakastamcyfra == 3 ) { cout << "costamcosinnego" << endl; } Jak sytuacja ma się do liter albo ich ciągów? Ps. jak zrobić, żeby nie musieć wpisywać: Chodzi mi o ilość dopuszczonych znaków, tak, by móc wpisywać złożone nawet zdania. Pozdrawiam :) |
|
BadBullPL |
» 2015-07-16 20:18:05 char znak cout << "Y/N" << endl; cin >> znak; if( znak == 'Y' || znak == 'y' ) { } if( znak == 'N' || znak == 'n' ) { } Ps. jak zrobić, żeby nie musieć wpisywać: char ciag_znakow[999] | Zmienne przechowujące tekst |
|
carlosmay |
» 2015-07-16 20:20:21 Dostępne znaki masz w tablicy znaków ASCII. Warunek wygląda tak if( ch == 'a' ) { } , Oczywiście "ch" jest zmienną typu char. Cyfry też mają swoją reprezentacje w tej tablicy i są inaczej traktowane niż typy wbudowane tj. int, double. |
|
» 2015-07-16 20:56:54 #include <iostream> using namespace std;
int main() { char ciag_znakow[ 444 ]; cout << "Wpisz jakies slowo: "; cin >> ciag_znakow; cout << "\n"; cout << "Wpisales slowo " << ciag_znakow << endl; cout << "To wlasciwie koniec zadania programu, napisales slowo " << ciag_znakow << ", czy chcesz teraz wylaczyc program?" << endl; char litera; do { cout << "Wpisz teraz Y/N: "; cin >> litera; if( litera == 'Y' || litera == 'y' ) { cout << "Wpisales litere " << litera << ", wiec program powinien zakonczyc dzialanie, ale nie znam jeszcze takiek komendy" << endl; return 0; system( "pause" ); } else if( litera == 'N' || litera == 'n' ) { cout << "Wpisales litere " << litera << ", wiec program powinien zrobic cos innego niz wyjsc z siebie, ale nie wiem co :P" << endl; return 0; system( "pause" ); } } while( litera != 'Y' && litera != 'N' && litera != 'y' && litera != 'n' ); } Tak wygląda mój program, teraz działa, ale mam pytanie. Czy w pętli do... while... zamiast wpisywać ...} while (litera != 'Y' && litera != 'N' && litera != 'y' && litera != 'n');, mogę wpisać } while (litera != 'Y', 'y', 'N', 'n');? |
|
Patrycjerz |
» 2015-07-16 21:01:40 Używaj znaczników code, jeśli chcesz podać swój kod. |
|
BadBullPL |
» 2015-07-16 21:01:41 Tak wygląda mój program, teraz działa, ale mam pytanie. Czy w pętli do... while... zamiast wpisywać ...} while (litera != 'Y' && litera != 'N' && litera != 'y' && litera != 'n');, mogę wpisać } while (litera != 'Y', 'y', 'N', 'n');? |
Nie |
|
» 2015-07-16 21:14:46 while (litera != 'Y' && litera != 'y' && litera != 'N' && litera != 'n'); Czyli to jest prawidłowy zapis? Przepraszam Was za brak znacznika Code, ale nie potrafię go używać. |
|
BadBullPL |
» 2015-07-16 21:39:01 while (litera != 'Y' && litera != 'y' && litera != 'N' && litera != 'n'); Czyli to jest prawidłowy zapis? |
Tak. Przepraszam Was za brak znacznika Code, ale nie potrafię go używać. | Kolorowanie składni języka C++ |
|
« 1 » |