dostep do pol struktury na podstawie zmiennej
Ostatnio zmodyfikowano 2015-07-21 12:23
tookie009 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
dostep do pol struktury na podstawie zmiennej » 2015-07-20 12:07:41 czesc. Mam ini-plik ktory wyglada nastepujaco: [a] s=1 g=12
[b] q=123 s=1
To jest tylko malutki przykladzik, caly plik jest duzo wiekszy. Teraz chcialbym wczytac ten caly plik do struktury. Struktura jest odzwierciedleniem tego pliku, czyli: struct a { int s; int g; }
struct b { int q; int s; }
Teraz korzystam z Simpleini. Tam mam funkcje ktorej podaje sie nazwe sekcji i nazwe parametru ktory ma byc wyczytany. Chcialbym ta funkcje uzyc w swojej funkcji, ktora to na podstawie nazwy sekcji i parametru zapisze wyczytana wartosc w polu struktury. Jakies pomysly jak to zrobic? Wlasnie kombinuje z template, ale cos mi to nie za bardzo poki co wychodzi ;/ |
|
JMII89 |
» 2015-07-20 13:19:24 http://stackoverflow.com/questions/6175502/how-to-parse-ini-file-with-boost |
|
pekfos |
» 2015-07-20 13:49:54 Chcialbym ta funkcje uzyc w swojej funkcji, ktora to na podstawie nazwy sekcji i parametru zapisze wyczytana wartosc w polu struktury. |
To użyj? Wczytaj konkretną wartość i zapisz do konkretnej zmiennej. I tak dla wszystkich wartości, jakie chcesz wczytać. |
|
tookie009 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-07-21 12:23:26 jak zwykle najwieksza trudnosc mam w sformulowaniu pytania ;)
chodzilo mi o to, zeby zmienne automatycznie zakladac na podstawie nazwy sekcji i poszczegolnych variabli z ini-pliku.
czyli jak mam funkcje do wzytania wartosci zmiennej X z sekcji Y to chcialbym zeby automatycznie zakladalo mi tez w programie zmienna Y[X].
W miedzyczasie znalazlem rozwiazanie: moge do tego uzyc std::map.
W miedzyczasie wyszlo na jaw, ze takie rozwiazanie nie przynosi sbyt duzo korzysci i lepiej poutwarzac dla kazdej sekcji odpowiednie struktury ;).
Mimo wszystko dziekuje za Wasze odpoweidzi, pozdrawiam |
|
« 1 » |