Zadanie domowe nr 1. z rozdziału 21, wątek nr: n++
Ostatnio zmodyfikowano 2015-07-26 11:03
multim Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-07-26 09:13:15 Po co ci do tego funkcja? |
Faktycznie, "przedobrzyłem". Poprawione. Po co odejmujesz 1 (w obu funkcjach)? |
Tablica wynik posiada o 1 element mniej. Program pobiera trzy liczby, wyświetla 2. Pętle do tej tablicy wymagają ile zmniejszonego o 1 Zmienna ile służy mi do obsługi pętli w funkcjach. A iLicznik "siedzi" w main(). Dziękuję serdecznie za dotychczasową pomoc. |
|
carlosmay |
» 2015-07-26 10:58:15 iLicznik, a nie ile. Zmienna ile służy mi do obsługi pętli w funkcjach. A iLicznik "siedzi" w main().
|
iLicznik do funkcji sprawdzającej. Nie musisz obliczać warunku tylko Poza tym nie musisz lecieć po całej tablicy tylko po aktualnie używanych elementach. Teraz tablica ma dwa elementy. Co jak będzie ich 500? Istnieje ryzyko, że w którejś komórce będzie przypadkiem szukana wartość i błąd gotowy. |
|
pekfos |
» 2015-07-26 11:03:37 Tablica wynik posiada o 1 element mniej. Program pobiera trzy liczby, wyświetla 2. Pętle do tej tablicy wymagają ile zmniejszonego o 1 |
Nie. Masz tablicę o n elementach i drugą, o m elementach. Rób tak, jakbyś miał wylosować 5 ze 100 liczb. Wtedy jakoś różnica nie wychodzi 1. |
|
1 2 « 3 » |