[SFML] Implementacja klasy dziedziczącej po klasie abstrakcyjnej
Ostatnio zmodyfikowano 2015-07-30 20:51
tomasz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-07-30 19:28:20 Nie wiem czy się rozumiem. Ale wektor nic nam nie da jeśli nie mamy obiektu który przesuwamy o ten wektor. Czy mógłbyś na uproszczonym kodzie przedstawić swoje myślenie? |
|
pekfos |
» 2015-07-30 19:38:53 Typ musi się dla ciebie nazywać Wspolrzedne, byś zawarte w nim składowe x i y traktował jako współrzędne..? Ten wektor to tylko zapisana pozycja przycisku, by potem, przy rysowaniu, byś mógł narysować coś w określonym miejscu ekranu. Nie wiesz, czy będziesz chciał narysować kształt, teksturę, czy jeszcze jakieś inne nie wiadomo co, ale wiesz, że 2 floaty wystarczą na opisanie umiejscowienia tego czegoś na ekranie. |
|
» 2015-07-30 20:34:29 Ale czy nie rozumiesz że moim "tym czymś" jak to określiłeś jest wskaźnik o który ciągle pytam. Staram się zrobić klasę która posiada pole ogólniejszego typu np Shape w klasie abstrakcyjnej, a w klasach które będą po niej dziedziczyć ten obiekt zainicjuje jako już szczegółowy typ np. RectangleShape. Tak jak to pokazałem w moim drugim poście w tym temacie. Ja doskonale rozumem Twoje myślenie na temat przekazania danych typu współrzędnego i za ich pomocą narysowanie obiektu, ale nie tego dotyczy moje pytanie. Ja pytam o obiekt który rysujemy. Jeśli nie rozumiesz mojego pytania, daj mi znać zamiast być uszczypliwym. |
|
pekfos |
» 2015-07-30 20:48:21 Staram się zrobić klasę która posiada pole ogólniejszego typu np Shape |
To nie jest takie ogólne. Ograniczasz do rysowania przycisku z czegoś, co jest jednym obiektem SFMLa i pochodną kształtu. Jeśli jednak przez wirtualną metodę rysującą chcesz to, w razie potrzeby, obejść, to po co w ogóle zaczynać od takiego ograniczenia..? Ja pytam o obiekt który rysujemy. |
To sformułuj te pytanie. Chodzi o rozwiązanie problemu ze wskaźnikiem, jaki miałeś w swoim drugim poście tematu..? Dostałeś na to odpowiedź - zaimplementuj kopiowania i przypisywania. Podałem też alternatywne rozwiązanie, potencjalnie wygodniejsze w implementacji i z mniejszymi ograniczeniami dla klas pochodnych. Dopytywałeś o to, choć na samym początku zaznaczyłem, że twój wskaźnik pójdzie do piachu. Po co w ogóle ten wskaźnik? [..] |
|
|
» 2015-07-30 20:51:42 Masz rację, dzięki za pomoc. Przemyślę Twoje rozwiązanie dotyczące pozbycia się wskaźnika w wolnej chwili. |
|
1 « 2 » |