Rozdział 21 po kawałku
Ostatnio zmodyfikowano 2015-07-30 17:59
Miah Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozdział 21 po kawałku » 2015-07-30 17:51:50 I mnie rozdział 21. nie oszczędził. Zaczęłam robić po kawałku i już coś spierniczyłam. Pewnie, jak zawsze, jakiś głupi błąd, ale już poległam na sprawdzaniu gdzie. Na razie program ma wczytywać 3 liczby do tablicy i sprawdzić za pomocą funkcji, czy podane liczby są poprawne i czy się nie powtarzają. Moja funkcja sprawdzająca ich nie chce porównywać. Co więcej - upiera się, żeby podana liczba nie była jedynką. Gdzie nawaliłam? #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
bool czyByla() { } bool sprawdzam( int t[], int tym, int lic ) { int ktora = 0; if( lic == 0 ) return true; do { if( tym == t[ ktora ] ) return false; ktora++; } while( ktora < lic ); return true; }
int losuj() { }
int main() { int liczba[ 3 ], licznik = 0, podaj; std::cout << "Podaj 3 liczby." << std::endl; do { std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba " << licznik + 1 << ": "; std::cin >> podaj; if( std::cin.good() ) { bool spr; spr = sprawdzam( liczba, podaj, licznik ); if( spr == true ) { podaj = liczba[ licznik ]; licznik++; } else std::cout << "Podana liczba juz wystapila. Podaj inna." << std::endl; } else { std::cout << "Podana liczba jest niewlasciwa. Podaj inna." << std::endl; } } while( licznik < 3 ); return 0; }
|
|
pekfos |
» 2015-07-30 17:56:02 podaj = liczba[ licznik ];
|
Przypisanie działa w jedną stronę. |
|
Miah Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-07-30 17:59:31 Wiedziałam, że w tym stylu się machnęłam.
Dziękujęę! Pewnie jeszcze z czymś przyjdę, ale oby nie :D
-- No to rozpykałam :) Program śmiga :D Uwielbiam ten kurs :D |
|
« 1 » |