Jak w utworzonym pliku (WinApi) zapisać zmienną?
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-09 20:02
haker13579 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak w utworzonym pliku (WinApi) zapisać zmienną? » 2015-08-08 11:19:55 Jak w utworzonym pliku zapisać zmienną? W kursie opisali jak zapisać cstring do pliku, a nie powiedzieli jak zapisać tam zmienną. Czy to w ogóle jest możliwe, jak tak to podajcie jak to zrobić. |
|
pekfos |
» 2015-08-08 12:18:37 |
|
» 2015-08-08 19:56:03 #include <iostream> #include <string> #include <sstream> #include <windows.h>
LPSTR Bufor; DWORD dwRozmiar; LPDWORD dwZapisane; HANDLE hPlik;
int main() { int a = 2; std::ostringstream oss; oss << "Wartosc zmiennej to: " << a; oss.str(); Bufor = oss.str(); hPlik = CreateFile( "plik.prog", GENERIC_WRITE, NULL, NULL, OPEN_ALWAYS, FILE_FLAG_RANDOM_ACCESS, NULL ); WriteFile( hPlik, Bufor, dwRozmiar, dwZapisane, NULL ); } Kompilator wypisuje mi [Error] cannot convert 'std::basic_ostringstream<char>::__string_type {aka std::basic_string<char>}' to 'LPSTR {aka char*}' in assignment [Warning] passing NULL to non-pointer argument 3 of 'void* CreateFileA(LPCSTR, DWORD, DWORD, LPSECURITY_ATTRIBUTES, DWORD, DWORD, HANDLE)' [-Wconversion-null] ale w moich innych programach konsolowych zapisywałem do pliku cstringi i wszystko działało. |
|
pekfos |
» 2015-08-09 13:05:13 ale w moich innych programach konsolowych zapisywałem do pliku cstringi i wszystko działało. |
cstringi, a nie std::string. Pierwsze wyciągniesz z drugiego metodą c_str(). PS: Zacznij formatować swoje posty, albo ktoś może zacząć je wyrzucać. |
|
Cansisti |
» 2015-08-09 19:19:28 Najłatwiej zapisać zmienną w pliku binarnym - zajmie najmniej miejsca na dysku i będzie się szybko odczytywać. Tutaj całkiem dobrze opisane jak używać plików binarnych: http://4programmers.net/C/Artyku%C5%82y/Odczyt_i_zapis_plik%C3%B3w_binarnych_w_Cpp |
|
» 2015-08-09 20:02:19 DZIĘKI. Poczytam |
|
« 1 » |