[C++] Zabezpieczenie danych do logowania MySQL
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-15 19:56
noindyfikator Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Zabezpieczenie danych do logowania MySQL » 2015-08-09 23:35:05 Witam, tworzę program wspomagający korzystanie z bazy danych MySQl. Program będzie używany przez wiele osób. W programie istnieje taki zapis:
string hostbazydanch = "hostname" string uzytkownik = "uzytkownik" string haslo = "haslo" itp
Po kompilacji uzyskuję plik .exe, w którym można zmienić rozszerzenie na .txt i w tym pliku txt jak się wyszuka (ctrl+f) to można znaleźć wpisane prze zemnie dane do logowania takie jak np haslo i login. Da się to jakoś zabezpieczyć? |
|
aksen |
» 2015-08-10 04:29:44 1. Trzymaj string w postaci zaszyfrowanej (metod jest sporo). 2. Napisz funkcję która w trakcie wykonywania programu zwróci string w postaci odszyfrowanej. |
|
pekfos |
» 2015-08-10 10:43:52 Program w ogóle nie powinien zawierać takich informacji. |
|
Quirinnos |
» 2015-08-10 22:09:16 Dokładnie, takie rzeczy nie powinny być po stronie klienta. Jeśli program na mieć wielu klientów, to i tak będzie miał jakiś główny serwer, tak? Takie dany powinny być właśnie na serwerze. |
|
xordi |
» 2015-08-11 00:35:02 Najlepiej wprowadzić jakiś sposób autoryzacji dla użytkownika na Twoim serwerze i wtedy wysłanie w postaci zaszyfrowanej hasła itp, nie jestem w ogóle specem od zabezpieczeń, ale to pierwsze co przyszło mi do głowy. |
|
» 2015-08-15 17:51:27 Program współpracuje z bazą danych MySQL i to w zasadzie tyle. To jest coś na zasadzie przeglądarki MySQL, z której korzysta wiele użytkowników aby przeglądać bazę. Wpadłem na taki pomysł: 1. Stworzyć tablicę: string odpa = "a"; string odpb = "b"; string odpc = "c"; .. string odpx = "x"; string haslo = odpa + odpg + odpf + odpk + odpw;
i wtedy haslo będzie agfkw, czy to jest dobre zabezpieczenie? Oczywiście nazwy stringów mogę w bezpieczny sposób zmienić. |
|
Elaine |
» 2015-08-15 18:40:46 czy to jest dobre zabezpieczenie? |
Nie. |
|
» 2015-08-15 18:45:23 Dlaczego? W pliku .txt nic nie da się wykryć, próbowałem. No a inne które będzie odpowiednie do mojego problemu? |
|
« 1 » 2 |