Praca domowa do lekcji 14
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-12 21:57
kaczan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Praca domowa do lekcji 14 » 2015-08-10 00:20:50 Stworzyłem program do zadania domowego. Niestety przy wyborze dzielenia program zamiast prawidłowego wyniku wypluwa komunikat Floating point exeption Mój program wygląda następująco: #include <iostream> int main()
{ int pierwszaliczba; int drugaliczba; int dzialanie; float wynikdzialania; std::cout << "Podaj pierwszą liczbę:" << std::endl; std::cin >> pierwszaliczba; std::cout << std::endl << "Podaj drugą liczbę:" << std::endl; std::cin >> drugaliczba; std::cout << std::endl << "Wybierz jedną z opcji dla działania które chcesz wykonać 1) + 2) - 3) * 4) /" << std::endl; std::cin >> dzialanie; switch( dzialanie ) { case 1: wynikdzialania = pierwszaliczba + drugaliczba; std::cout << "Wynikiem dzialania jest: " << wynikdzialania << std::endl; break; case 2: wynikdzialania = pierwszaliczba - drugaliczba; std::cout << "Wynikiem działania jest: " << wynikdzialania << std::endl; break; case 3: wynikdzialania = pierwszaliczba * drugaliczba; std::cout << "Wynikiem działania jest: " << wynikdzialania << std::endl; break; case 4: if( drugaliczba = 0 ) std::cout << "Nie można dzielić przez 0"; else wynikdzialania = pierwszaliczba / drugaliczba; std::cout << "Wynikiem dzielenia jest: " << std::endl; break; default: std::cout << "Nieprawidłowy wybór działania"; break; } return 0; }
W którym momencie popełniłem błąd? |
|
killjoy |
» 2015-08-10 00:45:01 To: drugaliczba = 0 , nie jest porównanie. |
|
JMII89 |
» 2015-08-10 10:34:12 Dajesz drugiej liczbie 0. Czyli dzielisz przez 0. |
|
kaczan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-08-12 21:57:16 Dzięki za pomoc. Zamykam temat |
|
« 1 » |