Implementacja listy z listą wskaźników
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-15 16:22
heroarthur Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Implementacja listy z listą wskaźników » 2015-08-15 16:15:31 Witajcie, nie mam problemu ze zwykłą listą jedno i dwukierunkową ale chciałem w kopmputerze zapisać graf jako lista sąsiedztwa tak żeby zrobić dwie listy wierzchołków gdzie kazdy wierzcholek ma element informacyjny (głowa ogon) do listy wskaznikow do wierzcholkow czyli zeby w jednej liscie kazdy wierzcholek zawieral liste wskaznikow do wierzcholkow do jakich moge przejsc w grafie a w drugiej tych ktore wchodzą do tego węzła, chciałem mieć po prostu kolejną strukture informacyjną i roboczą ale mając to: typedef struct wsk { WEZEL * wskaznik_do_wezla; struct wsk * nastepny; } wsk_do_wezla;
typedef struct { wsk_do_wezla * glowa; wsk_do_wezla * ogon; } INFO_WSKAZNIK;
typedef struct rob { char wezelek; INFO_WSKAZNIK inf; struct rob * nastepny; } WEZEL;
otrzymuje błąd 'WEZEL' does not name a type , pewnie dlatego ze w jednej strukturze uzywam deklaracji do drugiej ktora uzuwa tej pierwszej i nie mam pomysłu jak zrobić inaczyj żeby działało , podpowiedzcie jakąś koncepcje robenia listy w liście, dzięki |
|
Monika90 |
» 2015-08-15 16:22:43 Wystarczy w definicji struktury wsk zastąpić WEZEL* wskaznik_do_wezla; przez struct rob* wskaznik_do_wezla; |
|
« 1 » |