zwracanie wartości przez funkcje
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-19 14:59
Banneq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
zwracanie wartości przez funkcje » 2015-08-18 17:19:18 Cześć, mógłby ktoś mi lepiej wytłumaczyć ten pod temat z tego działu?>>>http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-2/Funkcje-pierwsze-starcie/291
Czytam, czytam i nie mogę zrozumieć. Chyba, że jednak tego nie da się łatwiej wytłumaczyć, to będę czytał dalej :P
|
|
pekfos |
» 2015-08-18 17:23:56 Czego dokładnie nie możesz zrozumieć? |
|
» 2015-08-18 17:24:42 O co chodzi z float i return i jak to działa. |
|
pekfos |
» 2015-08-18 17:34:38 Które float? float dodawanie_inne() { float a; std::cin >> a; float b; std::cin >> b; return a + b; } W pierwszej linii określa, jakiego typu jest zwracana wartość. Dalej są tworzone zmienne, pobierana jest dla nich wartość i zwracana jest suma. Słowo kluczowe return kończy działanie funkcji i zwraca wartość takiego typu, jaki został określony na początku, że funkcja taki zwraca. Więc w takim kodzie: std::cout << dodawanie_inne();
Wyrażenie " dodawanie_inne()" ma taką wartość, jaka zostanie zwrócona z tej funkcji. Tak samo jak dla zmiennej x, wyrażenie " x" ma wartość, jaka jest trzymana w tej zmiennej. Wywołanie funkcji tym się różni, że odwołanie do wartości powoduje wykonanie dodatkowego kodu (kodu funkcji). |
|
» 2015-08-18 17:41:15 Jak piszę jakiś program to myślę sobie jak będzie wyglądał i pisząc np pętlę if myślę sobie "Jeśli to, to to, a jak nie to to". W jaki sposób mogę sobie wyobrazić float i return? |
|
pekfos |
» 2015-08-18 17:48:55 Jeśli program w ogóle zacznie wykonywać kod funkcji, to znaczy, że ktoś ją wywołał, bo chce np wartość, jaką zwraca. return określa to, co ten ktoś dostanie w wyniku wykonania funkcji. Do zmiennej zmienna zostanie przypisana wartość zwrócona z funkcji. Czyli wartość, którą w funkcji podałeś do return. |
|
» 2015-08-18 17:54:08 Czyli po to sie zwraca wartości by wykorzystać je w innej funkcji czy jak? |
|
pekfos |
» 2015-08-18 17:56:35 Tak. |
|
« 1 » 2 |