Pętla do...while... - problem z kompilacją programu imitującego kalkulator.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-26 14:23
kevin Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętla do...while... - problem z kompilacją programu imitującego kalkulator. » 2015-08-25 13:40:00 Witam! Wykonując lekcje z serwisu c++0x o pętlach do..while.. chciałem wykonać zadanie domowe pisząc prosty kalkulator. Niestety występuje błąd przy kompilacji, z którym nie mogę się uporać i nie wiem niestety z czego wynika. Bardzo byłbym wdzięczny za wytłumaczenie i pomoc :) Pozdrawiam i wklejam kod ;) #include <iostream> #include <cstdlib> #include <math.h> using namespace std;
main() { int a, b, numer, wynik; do { cout << "WITAMY W KALKULATORZE" << endl; cout << "-------------------------" << endl; cout << "Prosze podac dwie liczby do dzialania" << endl; cin >> a >> b; cout << endl << "Wybrano liczby " << a << " oraz " << b << endl; cout << "Prosze wybrac numer dzialania" << endl; cin >> numer; cout << "[1] Dodawanie " << endl; cout << "[2] Odejmowanie" << endl; cout << "[3] Mnozenie" << endl; cout << "[4] Dzielenie" << endl; cout << "[5] Potegowanie" << endl; cout << "[6] Pierwiastkowanie 2 stopnia" << endl; switch( numer ) { case 1: wynik = a + b; break; case 2: wynik = a - b; break; case 3: wynik = a * b; break; case 4: wynik = a / b; break; case 5: wynik = pow( a, b ); break; case 6: wynik = sqrt( a ); break; default: if( numer < 1 && numer > 6 ) cout << "Nie ma takiej opcji!" << endl; break; cout << "Wynik dzialania to " << wynik << endl; system( "cls" ); } while( a != 0 && b != 0 ); cout << endl << "Koniec"; return 0; } Błędy w kompilatorze(wszystko w linijce 56.): - expected '}' at end of input - expected 'while' at end of input - expected '{' at end of input - expected pirmary expression at end of input - expected ')' at end of input - expected ';' at end of input - expected '}' at end of input 7 errors. |
|
czosnek17 |
» 2015-08-25 13:59:23 Brakuje nawiasu } od switcha. |
|
kevin Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-08-26 14:23:01 Prosty błąd :) Dziękuję, zabrakło świeżego spojrzenia :D |
|
« 1 » |