Własny endl.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-08-29 00:08
nano-stalker Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Własny endl. » 2015-08-27 23:15:13 Witam. Tak jak w temacie. Chciałbym stworzyć własny std::endl dla operatora << lub móc używać tego wbudowanego. Lecz nie wiem jak to zrobić, podpowie ktoś coś? Dziękuję cieplutko za odpowiedzi :) |
|
DejaVu |
» 2015-08-28 09:45:01 endl = "\r\n" dla windows i "\n" dla innych systemow operacyjnych. Dodatkowo endl robi chyba flusha. |
|
pekfos |
» 2015-08-28 10:22:55 std::endl to zwykła funkcja, przyjmująca i zwracająca referencję na std::ostream. std::ostream & mojeendl( std::ostream & os ) { return os << "*endl*" << std::endl; }
int main() { std::cout << "tralala" << mojeendl; } tralala*endl*
lub móc używać tego wbudowanego. |
A nie możesz..? endl = "\r\n" dla windows i "\n" dla innych systemow operacyjnych. Dodatkowo endl robi chyba flusha. |
Wszędzie '\n' i wywołuje flush(). '\r' jest dodawane później, a i to nie we wszystkich przypadkach. |
|
» 2015-08-28 21:06:12 Kurcze... Wybaczcie koledzy, późno było, nie sprecyzowałem... Przepraszam. Chciałem użyć std::endl dla własnego operatora <<. Jej wybaczcie. Podpowie ktoś? Najlepiej byłoby użyć właśnie std::endl bo go znają wszyscy. Tzn. żeby można byłoby mnie dobrze zrozumieć: Jakas_klasa obiekt; obiekt << "jakis tekst" << std::endl;
Jak mam zdefiniować operator<< aby potrafił użyć obiektu std::endl? Dziękuję za pomoc. |
|
michal11 |
» 2015-08-28 21:56:12 Pierwsze 3-4 linki myślę, że dadzą odpowiedź na twoje pytanie. |
|
» 2015-08-29 00:08:04 @up: Dzięki. Wybacz ja szukam w polskich internetach :) ale widzę że warto zmienić taktykę, bo jednak tu wszystkiego nie ma. Dziękuję za pomoc. |
|
« 1 » |