obrót sterowanej postaci w kierunku patrzenia
Ostatnio zmodyfikowano 2015-10-15 11:38
pekfos |
» 2015-10-13 20:07:55 Napisałem post nie po to aby otrzymać gotowy kod, nie po to aby wymieniać się bezsensownie zdaniami i wymądrzać, tylko po to aby się czegoś nauczyć. |
Mając 2 różne punkty, jeden jest do drugiego ustawiony pod kątem alfa. Masz znaleźć punkt ustawiony w identycznej odległości, pod kątem alfa + kąt obrotu. Do czegoś takiego byś bezproblemowo doszedł, gdybyś sobie to narysował na kartce. Wyprowadzenie wzorów to podstawowa matematyka z trygonometrią. Skoro chcesz się czegoś nauczyć i nie chcesz gotowego kodu, to masz dobry moment by kontynuować samodzielnie i pytać dopiero w przypadku prawdziwych problemów. Oszczędzi się bezsensownych zdań. |
|
DejaVu |
» 2015-10-13 20:29:16 Dodam jeszcze, że na forum wielokrotnie był podany kod obliczania kąta między dwoma punktami. |
|
tolek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-10-13 20:37:20 okej, a jeśli mój obiekt wygląda jak"pacman", jest wypełniony kolorem i załóżmy, że ma również oko wypełnione kolorem + np. pistolet (generalnie chodzi mi o niestandardowy obiekt, na który składa się okrąg, elipsa itd., wypełnionymi kolorami), to muszę o czymś pamiętać pisząc kod? |
|
DejaVu |
» 2015-10-15 11:38:10 (...) to muszę o czymś pamiętać pisząc kod?
|
Tak..., że nie ma to znaczenia. |
|
1 « 2 » |