Sortowanie liczb
Ostatnio zmodyfikowano 2015-10-22 23:00
danielpadewski Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-10-22 21:53:24 a moglby ktos mnie nakierowac jak zrobic funkcje na sortowanie liczb z wykorzystaniem wyszukania liczby najwiekszej ? robilem tak ze szukalo liczby najwiekszej i zapisywalo do tablicy ale jak zrobic kolejne liczby ? czyli prawie najwieksze i tak dalej |
|
bombatom69 |
» 2015-10-22 22:58:14 Zainteresował mnie Twój temat. Lubię algorytmy i "wyważanie otwartych drzwi" również :) Jakbyś był zainteresowany to materiały do sortowania jak i wielu innych algorytmów znajdziesz na stronie tarnowskiego liceum. Niestety jedno z sortowań jest wątpliwe ale strona to dobre kompendium do podstaw.
Zacznijmy od początku, bo Twój algorytm, moim zdaniem, nie działa poprawnie. Nie sprawdzałem ale widzę tam już jeden problem a nawet jeszcze się nie przyjrzałem dokładnie. Więc moja wskazówka:
- zorganizuj sobie osobną tablicę. Będzie ona tablicą wynikową. Sortuj do tablicy wynikowej z tablicy źródłowej. Przed sortowaniem upewnij się, że wyzerowałeś komórki tablicy wynikowej. - Sortuj na początek liczby naturalne, czyli zero pomijamy. - zestaw wejściowy wybierz tak, żeby wartości się powtarzały.
No i wyciągnij wnioski :) |
|
carlosmay |
» 2015-10-22 23:00:49 Licznik pętli zewnętrznej leci po całej tablicy. Licznik pętli wewnętrznej też leci do końca tablicy, ale jest ustawiany licznikiem pętli zewnętrznej żeby nie lecieć po posortowanej części tablicy. np. for(int k = j; //... W wewnętrznej montujesz if'a znajdującego i zapamiętującego maks_wartość oraz indeks tablicy, w którym ta wartość jest. Po wyjściu z wewnętrznej pętli zamieniamy miejscami znaleziony element tablicy z maks_wartością oraz ten na który wskazuje pętla zewnętrzna( tab[j] ) |
|
1 « 2 » |