Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Sortowanie liczb

Ostatnio zmodyfikowano 2015-10-22 23:00
Autor Wiadomość
danielpadewski
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2015-10-22 21:53:24
a moglby ktos mnie nakierowac jak zrobic funkcje na sortowanie liczb z wykorzystaniem wyszukania liczby najwiekszej ? robilem tak ze szukalo liczby najwiekszej i zapisywalo do tablicy ale jak zrobic kolejne liczby ? czyli prawie najwieksze i tak dalej
P-139060
bombatom69
» 2015-10-22 22:58:14
Zainteresował mnie Twój temat. Lubię algorytmy i "wyważanie otwartych drzwi" również :)
Jakbyś był zainteresowany to materiały do sortowania jak i wielu innych algorytmów znajdziesz na stronie tarnowskiego liceum. Niestety jedno z sortowań jest wątpliwe ale strona to dobre kompendium do podstaw.

Zacznijmy od początku, bo Twój algorytm, moim zdaniem, nie działa poprawnie. Nie sprawdzałem ale widzę tam już jeden problem a nawet jeszcze się nie przyjrzałem dokładnie. Więc moja wskazówka:

- zorganizuj sobie osobną tablicę. Będzie ona tablicą wynikową. Sortuj do tablicy wynikowej z tablicy źródłowej. Przed sortowaniem upewnij się, że wyzerowałeś komórki tablicy wynikowej.
- Sortuj na początek liczby naturalne, czyli zero pomijamy.
- zestaw wejściowy wybierz tak, żeby wartości się powtarzały.

No i wyciągnij wnioski :)
P-139062
carlosmay
» 2015-10-22 23:00:49
Licznik pętli zewnętrznej leci po całej tablicy.
Licznik pętli wewnętrznej też leci do końca tablicy, ale jest ustawiany licznikiem pętli zewnętrznej żeby nie lecieć po posortowanej części tablicy.
np. for(int k = j; //...
W wewnętrznej montujesz if'a znajdującego i zapamiętującego maks_wartość oraz indeks tablicy, w którym ta wartość jest.
Po wyjściu z wewnętrznej pętli zamieniamy miejscami znaleziony element tablicy z maks_wartością oraz ten na który wskazuje pętla zewnętrzna( tab[j] )
P-139063
1 « 2 »
Poprzednia strona Strona 2 z 2