Funkcje w programie skladajace sie z kilku plików
Ostatnio zmodyfikowano 2015-10-28 22:42
Sonys1234 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Funkcje w programie skladajace sie z kilku plików » 2015-10-25 21:30:07 Witam. Przepisałem kod z symfonii Jerzego Grębosza, ale nie wiem czemu program mi nie działa. Bardzo proszę o Waszą pomoc. Wyskakuje mi taki błąd: C:\Users\Przemek\Desktop\afryka\main.cpp|5|fatal error: nagl.h: No such file or directory| #include <iostream>
using namespace std;
#include "nagl.h" int ile_murzynow = 9;
int main() { cout << "Poczatek programu\n"; funkcja_francuska(); funkcja_niemiecka(); cout << "Koniec programu \n"; }
void funkcja_egipska() { cout << "Jestem w Kairze!---\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << "murzynow, oraz" << ile_europejczykow << " europejczykow \n"; }
void funkcja_kenijska() { cout << "Jestem w Nairobi ! -----\n"; cout << "Na swiecie jest" << ile_murzynow << " murzynow, oraz " << ile_europejczykow << " europejczykow \n"; }
#include <iostream>
using namespace std;
#include "nagl.h" int ile_europejczykow = 8;
void funkcja_francuska() { cout << "Jestem w Paryzu ! **************\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << " murzynow oraz" << ile_europejczykow << "europejczykow \n"; funkcja_egipska(); }
void funkcja_niemiecka( void ) { cout << "Jestem w Berlinie ! *********\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << "murzynow oraz" << ile_europejczykow << " europejczykow\n"; funkcja_kenijska(); }
|
|
carlosmay |
» 2015-10-25 21:46:11 Gdzie jest plik "nagl.h" ?? int ile_murzynow = 9; int ile_europejczykow = 8;
|
cóż za rasizm ;) |
|
» 2015-10-25 22:51:20 Myślałem że dyrektywa #include "nagl.h" automatycznie oprócz wstawiania tworzy jeszcze ten plik... Czyli wystarczy jak utworzę nowy pusty plik o nazwie nagl.h i dodam tam deklarację zmiennych i funkcji ? No lekki rasizm w książce występuje :D |
|
notabigthreat |
» 2015-10-26 18:27:20 I jeszcze 666 w przykładach :D |
|
» 2015-10-27 20:04:03 Stworzyłem plik nagl.h i teraz kompilator widzi takie błędy: C:\Users\Przemek\Desktop\afryka\main.cpp|11|undefined reference to `funkcja_francuska()'| C:\Users\Przemek\Desktop\afryka\main.cpp|12|undefined reference to `funkcja_niemiecka()'| C:\Users\Przemek\Desktop\afryka\main.cpp|22|undefined reference to `ile_europejczykow'| C:\Users\Przemek\Desktop\afryka\main.cpp|29|undefined reference to `ile_europejczykow'| A o to nowo stworzony plik. #ifndef NAGL_H_INCLUDED #define NAGL_H_INCLUDED
extern int ile_murzynow; extern int ile_europejczykow;
void funkcja_egipska(); void funkcja_kenijska(); void funkcja_francuska(); void funkcja_niemiecka();
#endif
|
|
michal11 |
» 2015-10-27 21:49:02 Dodaj tez extern do funkcji. Pokaż całą swoją strukturę kodu. |
|
Monika90 |
» 2015-10-27 21:56:24 Dodaj tez extern do funkcji. |
Nie trzeba. Jeżeli masz dwa pliki *.cpp, to obydwa muszą być skompilowane i zlinkowane. Dodaj drugi plik do projektu. |
|
» 2015-10-27 22:45:20 Dodałem plik nagl.h do projektu, ale dalej lipa nie działa :/ Może coś pokopałem z plikami? http://imgur.com/gQd3Ndr . Przepraszam, że Was tutaj tak męczę, ale bez tego nie pójdę dalej :P |
|
« 1 » 2 |