[C++] N-elementowa tablica liczb nieparzystych (losowanie)
Ostatnio zmodyfikowano 2015-11-03 18:40
czarnymudzyn Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] N-elementowa tablica liczb nieparzystych (losowanie) » 2015-11-03 11:21:28 Hej, mam do zrobienie takie 2 programy: Utwórz tablice zawierającą n liczb całkowitych nieparzystych. Obliczyć ilość elementów tej tablicy spełniających następujące warunki: a) są wieksze od dwóch sąsiadów b)są liczbami pierwszymi Niestety moje umiejętności wykorzystywania tablic są słabe. Chcę by w tablicy n-elementowej (podaje użytkownik jak wielka) pokazały się losowe liczby nieparzyste z tego przedziału. Na tym etapie niestety nie wiem co dalej zrobić, program przestaje działać. #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib> using namespace std; int main() { int n, i, x, tab[ i ]; srand( time( NULL ) ); cout << "Jaka wielkosc tabeli?" << endl; cin >> n; { for( int i = 0; i <= n; i += 2 ) { if(( i % 2 ) == 0 ) i++; int x =( rand() % tab[ i ] ) + 1; cout << x << endl; } system( "pause" ); return 0; } }
|
|
carlosmay |
» 2015-11-03 12:08:57 |
|
pekfos |
» 2015-11-03 18:40:03 Na tym etapie niestety nie wiem co dalej zrobić |
Usuń wszystko, kod jest do niczego. pokazały się losowe liczby nieparzyste z tego przedziału. |
Jakiego przedziału? n kolejnych liczb nieparzystych od 1 włącznie z losową permutacją? |
|
« 1 » |