[C++] Ilość wystąpień danej liczby w tablicy
Ostatnio zmodyfikowano 2015-11-03 14:18
Czado Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Ilość wystąpień danej liczby w tablicy » 2015-11-03 13:01:29 Witam, mam do zrobienia taki programik: Zrobić menu z dwiema możliwościami wyboru: 1. Podaj 5 liczb z zakresu 0-20 (liczby mogą się powtarzać). 2. Wyświetl ile razy w tablicy znajduje się dana liczba (w postaci: Liczba 1 występuje x razy). Problem polega na tym, że nie wiem w jaki sposób należy wypisać ilość wystąpień danej liczby. Poniżej zamieszczam kod i proszę o ewentualną pomoc. Pozdrawiam. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int tablica[ 5 ]; int wybor = 0; menu: cout << "***MENU***" << endl; cout << "1. Wprowadz 5 liczb z zakresu 0-20" << endl; cout << "2. Ilosc wystapien danej liczby w tablicy" << endl; cout << "3. Koniec programu" << endl; cout << "Co chcesz zrobic: "; cin >> wybor; switch( wybor ) { case 1: for( int i = 1; i <= 5; i++ ) { cout << "Podaj " << i << " liczbe: "; cin >> tablica[ i ]; } goto menu; break; case 2: for( int i = 1; i <= 5; i++ ) { cout << "Liczba " << i << " wystepuje" << << " razy" << endl; } break; case 3: cout << "\nKoniec programu"; goto exit; break; default: cout << "Error!" << endl; break; } cin.get(); exit: return 0; }
|
|
carlosmay |
» 2015-11-03 14:18:59 Problem polega na tym, że nie wiem w jaki sposób należy wypisać ilość wystąpień danej liczby. |
utwórz jakiś licznik, który będzie zliczał wystąpienia danej liczby i na koniec wypisz wartość licznika dla danej liczby. np. 1. Wklepujesz liczby do tablicy. 2. Sprawdzanie wystąpień liczby: |
|
« 1 » |