Baca3322 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-11-04 18:35:43 Taki mam wymów, że w mainie mogę tylko wywoływać inne funkcje, nic więcej. No właśnie bez ponownej definicji/deklaracji nie mogę ich wywołać. |
|
pekfos |
» 2015-11-04 18:37:21 No właśnie bez ponownej definicji/deklaracji nie mogę ich wywołać. |
Dlaczego? Podaj przykład, który nie działa. Taki mam wymów, że w mainie mogę tylko wywoływać inne funkcje, nic więcej. |
char znak; int rozmiar; int x; int x1; int y; int y1; char klawisz; |
A to możesz robić..? |
|
» 2015-11-04 18:43:05 Bez deklaracji tych zmiennych w mainie kompilator pokazuje błąd.
Przykład: Chcę w funkcji xyz() wywołać funkcję przesuwaj(), bez definicji fnkcji xyz tak: void xyz(char znak, int rozmiar, int x, int x1, int y, int y1, char klawisz), pokazuje błąd, że elementy są niezdefiniowane(identifiere undefined). |
|
pekfos |
» 2015-11-04 18:56:55 Chcę w funkcji xyz() wywołać funkcję przesuwaj(), bez definicji fnkcji xyz tak: void xyz(char znak, int rozmiar, int x, int x1, int y, int y1, char klawisz), pokazuje błąd, że elementy są niezdefiniowane(identifiere undefined). |
Które elementy? Cała funkcja? Raz gdzieś musi być zdefiniowana, ale niczego nie musisz definiować ponownie, a większości rzeczy nawet nie możesz definiować ponownie. Bez deklaracji tych zmiennych w mainie kompilator pokazuje błąd. |
Jaki błąd? Zmienne mogą być globalne, jeśli w mainie możesz 'tylko wywoływać funkcje'. |
|
» 2015-11-04 21:33:38 Ok, poradziłem sobie z tym, teraz wszystko działa jak należy. Dzięki za pomoc. Mam tylko jeszcze jedno ostatnie pytanie dotyczące programu: w jaki sposób mogę ograniczyć moje zmienne z obu stronach, w przedziałach. Z nadaniem zmiennym globalnym wartosci nie ma problemu, ale jak ograniczyć jakąś zmienną przedziałem/przedziałami. Jeśli robię to globalnie w taki sposób, np.: to wyskakuje mi błąd o klasach |
|
pekfos |
» 2015-11-04 22:22:38 Nie ma na to gotowego mechanizmu. Sam musisz weryfikować dane w programie. |
|
1 2 « 3 » |