Visual C++ Express Edition 2008 jak połączyć i zapisać do bazy danych (mysql lub sqlite obojętne)
Ostatnio zmodyfikowano 2015-11-06 18:17
programm-er Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Visual C++ Express Edition 2008 jak połączyć i zapisać do bazy danych (mysql lub sqlite obojętne) » 2015-11-04 12:21:29 Witam. Napisałem projekt którego wyniki działania chcę teraz zapisywać nie na ekran czy do pliku txt ale do bazy danych. Nie jest mi narzucone ją bazę danych mam wybrać. Próbowałem z dwiema rożnymi i na obu poległem .do tej pory pisałem wyłącznie proste programy w DevC++ teraz jednak wymuszono na mnie użycie Visual C++. Proszę o wskazówki gdzie nzjadę sprawdzony i prosty tutorial jak otworzyc i zapisać do bazy dane w wyżej wymienionym środowisko. |
|
darko202 |
» 2015-11-04 16:56:54 |
|
programm-er Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-11-06 10:37:26 Próbowałem i tego padłem juz na początku. 1. Pobrałem plik mysql.h 2. Dołączyłem go do projektu (Project -> Add Existing Item i podałem plik) Plik pojawił się na liście header files. Wpisałem do projektu jedynie linijkę #include <mysql.h>. Spróbowałem skompilować program otrzymałem błąd
fatal error C1083: Cannot open include file: 'mysql.h': No such file or directory
Jak dołączyć poprawnie bibliotekę mysql.h ?
kod programu to
#include "stdafx.h" #include <mysql.h>
int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[]) { return 0; } |
|
j23 |
» 2015-11-06 18:17:50 Oj, ale pobranie jedynie pliku mysql.h nie wystarczy. Musisz ściągnąć i dołączyć całą bibliotekę, która umożliwi Ci połączenie się z bazą danych. Tu masz link do tej biblioteki -> http://dev.mysql.com/downloads/connector/cpp/Podobnie zresztą jest z sqlite. Tylko tam z tego co pamiętam wystarczy załączyć do projektu kilka plików źródłowych. Zajrzyj na ich stronę. |
|
« 1 » |