Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Jak w Code::Blocks wykonywać program C++ krokowo?

Ostatnio zmodyfikowano 2010-03-09 18:37
Autor Wiadomość
marek
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2010-03-09 14:53:04
Co to za zwierz SOA#1!
P-14807
Elaine
» 2010-03-09 17:15:44
Standardowa odpowiedź admina numer 1: "dziwne, u mnie działa".
P-14808
DejaVu
» 2010-03-09 19:40:29
Nie wiem, może olać debugger. O ile wiem, debuggery używa się w assemblerach. W językach wyższego poziomu może  nie są już tak pomocne. Pozostałośc w ewolucji informatyki, jak kość ogonowa u człowieka?
Huh, no tak :) jak się nie chce czegoś nauczyć to i najlepiej napisać, że są to pozostałości przeszłości. Biorąc pod uwagę fakt, że aplikacje wypuszczane w obecnych czasach w pierwotnej wersji to jeden wielki bug to faktycznie można odnieść wrażenie, że debugger dla większości pracowników firm to słowo obce :D No ale czego oczekiwać od pokolenia PHP'owców :P W ostatniej firmie w której pracowałem nauczyłem się jak potężnym narzędziem jest debugger i de'facto usuwanie błędów bez niego w aplikacji to by był jeden wielki koszmar :)

Na przyszłość staraj się zweryfikować w jakikolwiek sposób zasłyszane informacje, bo tak propagowane hasła 'amatorzy' szybko 'kupują' po to by czuć się 'lepszym', że nie tracili czasu na naukę rzeczy niby nieprzydatnych.
P-14816
Elaine
» 2010-03-09 19:48:45
Popisz kiedyś w ciekawszym niż C++ języku, a zobaczysz, że usuwanie bugów bez debuggera nie musi być takie straszne... Czekaj, czekaj, też masz déjà vu?
P-14817
marek
» 2010-03-09 22:03:49
To olewanie debuggera było trochę prowokacyjne. Na kursie, z wiadomych powodów, programy nie są zbyt długie i skomplikowane. I tu potrzeba debuggera nie jest tak widoczna. Pewnego rodzaju substytutem debugera  dla mnie jest wstawianie instrukcji system("pause") i sprawdzanie efektów. A przecież dużo wygodniejsze jest wykonywanie instrukcji krok po kroku z wyświetlaniem zmiennych tak jak w debugerze. Tylko jak to zrobić? Też tworzę projekt, który ma main.cpp. W zakładce Build działają potrzebne mi podopcje. Sądziłem że jak przejdę na zakladkę Debug ( mając w oknie program main.cpp) to analogicznie podopcjami (Start, ...itd) też załatwię działanie programu. A tu nic, podopcje są nieaktywne.

Przy okazji. Mam wrażenie że uwagi f.a.l 'a #16037 (programista potrzebuje debuggera jak kania dżżu)i #16049(da się żyć bez niego) są ze sobą trochę sprzeczne.
P-14825
markon
» 2010-03-09 22:14:06
zrób tak:
stwórz nowy projekt, potem zaznacz linię do ktorej chcesz"wskoczyć"
a następnie DEBUG -> Run to cursor
potem jeśli chcesz skakać kolejno po każdej linii wybierasz
DEBUG -> next line

możesz również stosować breakpointy, czyli klikasz po prawej stronie cyfry numerującej linie kodu, pojawi się czerwona kropka - jak dasz np. DEBUG > start
debugger zatrzyma się tam gdzie daleś breakpointa:)

Zmienne możesz podglądać w ten sposób DEBUG -> debugging windows -> watches
poza tym zarówno w sekcji debugging windows jak i information masz przydatne
"rzeczy":)
P-14826
Elaine
» 2010-03-10 08:02:11
Moje posty nie są sprzeczne - pierwszy mówił o tym, że bez debugera nie zrobisz niczego w C++, drugi mówił o tym, że w ciekawszych językach da się bez niego wytrzymać.
P-14827
marek
Dzięki Markon
» 2010-03-10 10:34:26
Chyba działa. Prawdopodobnie dlatego, że chciałem debugować program, który w projekcie został najpierw skompilowany. Potem opcja "debug" nie działa. Ważne jest to, żeby po założeniu projektu, od razu wejść do zakładki "debug".
P-14828
1 « 2 » 3
Poprzednia strona Strona 2 z 3 Następna strona