Programowanie wielowątkowe w c, jak zacząć?
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-06 17:33
ufozioom Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Programowanie wielowątkowe w c, jak zacząć? » 2015-11-19 21:23:21 Witam. Na wstępie proszę o nieodsyłanie mnie do lekcji 26 dostępnej w serwisie. Problem jest następujący: Piszemy aplikacje z wykorzystaniem bibliotek allegro 5.0.10, której głównym założeniem jest pełna symulacja pracy urządzenia. Jednym z wymogów jest, aby program był wielowątkowy. Pomimo spędzenia 4rech godzin w internecie na wyszukiwaniu informacji na ten temat są one albo bardzo mętne (msdn), albo wyjaśnienie (tak jak w przypadku wspomnianej lekcji) jest całkiem fajne, ale brak jest przykładowego programu, który pozwala to zobaczyć w całości. Stąd też moja prośba: Czy mógłby ktoś udostępnić możliwie krótki i zwięzły program, który w funkcji main uruchamia kolejny wątek z przekazaniem przykładowo 2 parametrów? Dobrze by było, gdyby podczas pisania takiego programu dodać też krótkie komentarze co i dlaczego. Z góry dziękuje za pomoc :) |
|
DejaVu |
» 2015-11-20 19:39:50 W C++ są już fajne narzędzia, ale jeżeli chcesz tworzyć kod wielowątkowy w C... to jeszcze jest kwestia na jaki system operacyjny. |
|
Gibas11 |
» 2015-11-20 21:20:14 O ile się nie mylę, to w C trzeba użyć funkcji systemowych i szczerze mówiąc nie jest to zbyt przyjemne. C++ pod tym względem sprawdza się dużo lepiej, ma dużo wieloplatformowych i bardzo wygodnych rozwiązań (z bibliotek boost, std::thread, nawet SFML oferuje przyjazne wątki). |
|
ufozioom Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-11-21 23:12:55 Jeżeli chodzi o wielowątkowość to udało mi się dojść do rozwiązania przez _beginthread(). Okazało się, że uruchomienie kolejnych wątków wcale nie jest takie trudne. Jeżeli chodzi o system to jest to windows i standardy POSIXowe niewiele pomogą. Czy mogę prosic o jakies wskazówki co do pamięci współdzielonej, mutexów i semaforów w c pod windowsem bez zmieniania tematu? :) Chodzi o przykładowe funkcje i jakis schemat wykorzystania, bo w sieci jest tego pełno ale wszystko pod systemy unixowe, a niewiele info dla tych którzy wolą pisać pod windows. Niestety musze pisać w czystym c, bo kierunek to automatyka i robotyka, a wiekszosc kontrolerów i sterowników wciaz bazuje na c. |
|
j23 |
» 2015-11-22 10:52:30 |
|
mateczek |
» 2015-12-06 17:33:27 |
|
« 1 » |