[C] Program do zmiany tabulacji na spacje w pliku.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-11-26 20:56
blunio Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C] Program do zmiany tabulacji na spacje w pliku. » 2015-11-26 20:56:21 Witam. Napisałem program, o następującym działaniu: wpisuje w konsole: "ala ma kota" (w miejscu 5 spacji tabulacja), a program wyświetla: ala ma kota, czyli zamienia znaki tabulacji na spacje. Docelowy program ma odczytac z pliku tekstowego (.txt) taki tekst i zamienić tabulacje na spacje i zapisać po zmianie. To co zrobiłem, to praktycznie wrzucenie tego do kodu, który ma za zadanie otworzyć plik i go zapisać, niestety to tak ładnie nie działa. oto mój kod: #include <stdio.h> int main( void ) { FILE * stream; stream = fopen( "test.txt", "r+" ); if( stream == NULL ) { printf( "Blad otwarcia pliku dane.txt!\n" ); return - 1; } int main( int argc, char * argv[] ) { char c; while(( c = getchar() ) != EOF || c != '\n' ) { if( c == '\t' ) c == ' '; putchar( c ); } fclose( stream ); return 0; } }
Zaznaczam, że jestem całkiem zielony, jeżeli chodzi o programowanie, także proszę o jak najobszerniejszą i najprostszą formę pomocy. @EDIT! Program nie kompilował się przez to, że nie było jednego nawiasu. Poprawiłe,również na forum, kompiluje sie, ale nie zmiania w .txt. |
|
« 1 » |