[C++] Rozdział 27
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-09 20:38
Razner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Rozdział 27 » 2015-12-09 20:20:54 Wiem że dzisiaj było to zadanie jednak chciałbym się dowiedzieć czemu mój sposób mi nie wychodzi. #include <iostream> #include <iostream> #include <string> using namespace std; bool szukaj( string & tekst, string wyraz1, string wyraz2 ) { size_t znalezionaPozycja = tekst.find( wyraz1 ); if( znalezionaPozycja != string::npos ) { znalezionaPozycja = tekst.find( wyraz2 ); if( znalezionaPozycja != string::npos ) { return true; } else return false; } } void wypiszWynik( bool czyZnaleziono ) { if( czyZnaleziono ) cout << "Znaleziono" << endl; else cout << "Nie znaleziono" << endl; }
int main() { string napis = "Zadanie domowe z kursu C++ (http://cpp0x.pl) - najlepszy kurs C++ w Internecie!"; wypiszWynik( szukaj( napis, "ada", "kurs" ) ); wypiszWynik( szukaj( napis, "ada", "taki" ) ); wypiszWynik( szukaj( napis, "C++", "cpp0x" ) ); wypiszWynik( szukaj( napis, "C#", "cpp0x" ) ); return 0; }
|
|
carlosmay |
» 2015-12-09 20:31:12 if( znalezionaPozycja != string::npos ); ten średnik jest niepotrzebny. |
|
Razner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-12-09 20:38:54 Pół godziny patrzałem na to jak głupek a to średnik masakra |
|
« 1 » |