Ułamki, między innymi sprowadzanie do wspólnego mianownika.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-13 11:01
adeknijak Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Ułamki, między innymi sprowadzanie do wspólnego mianownika. » 2015-12-12 21:49:35 Witam. Wydaje mi się że problem prosty ale z moimi umiejętnościami na tę chwilę nie dam rady go naprawić :c. Otóż nauczyciel mi zadał napisanie programu,zrobiłem go ale okazało się że jest jeden błąd, natomiast ułamki które zlicza mój program nie są sprowadzone do wspólnego mianownika. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int l1 = 1, m1, x, n = 1, w = 4; string k = "/"; cout << "Podaj mianownik epsilona: "; cin >> m1; cout << endl << "Twoj epsilon: " << l1 << k << m1 << endl; x = 3 * n + 1; cout << "x: " << l1 << k << x << endl; while( x < m1 ) { n++; x = 3 * n + 1; w = w + x; cout << "x: " << l1 << k << x << endl; } cout << "wynik: " << l1 << k << w; return 0; }
x=3*n+1; - to jest wzór który podał nauczyciel. Jeśli będzie taka możliwość to chciałbym też wytłumaczenie. Z góry dziękuje :) |
|
BezPrzewodowy |
» 2015-12-13 11:01:04 Może przetocz całą treść zadania, bo nie do końca wiem co chcesz osiągnąć. W międzyczasie polecam doczytać o sprowadzaniu do wspólnego mianownika, bo bez tego nie ruszysz dalej. |
|
« 1 » |