C komunikacja UDP porty
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-17 11:02
Dizip Temat założony przez niniejszego użytkownika |
C komunikacja UDP porty » 2015-12-16 16:09:06 Czy wie ktoś może jak zrobić, żeby wysyłać i odbierać komunikaty na 1 porcie ? Mam do zrobienia komunikator na zasadzie: Włączam go 2 razy np na localhoscie i komunikuje sie ze sobą na jednym porcie. Byłbym wdzięczny za wskazówki ;)
Edit jak do tej pory zrobiłem cos ala komunikator jednak jeśli ma działać to musiałbym kopiować adres z recvfrom, a wtedy automatycznie działam na dwóch portach. Jednym swoim i jednym jakimś randomowym z systemu. |
|
DejaVu |
» 2015-12-16 18:48:35 Komunikacja UDP jest bezpołączeniowa. Czytaj: wysyłasz pakiety w ciemno i nie wiesz czy je ktoś odbierze. Polecam Ci poczytać SFML Network, bo tam jest prosty interfejs do komunikacji sieciowej, który pozwala Ci się skupić na samym przesyłaniu danych, a nie na tym jak poprawnie implementować obsługę socketów. |
|
Dizip Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-12-16 19:24:46 Niestety nie mogę korzystać z SFML. Rozumiem samą zasadę działania UDP, mam problem z tym, ze w dwóch miejscach nie mogę wysyłać i odbierać komunikatów na tym samym porcie. Czy to jest w ogóle możliwe, czy pisze tutaj jakieś bzdury ? |
|
mateczek |
» 2015-12-17 06:52:34 ogólnie to port ustawiasz na serwerze!!! nasłuchowy (80-www 21-ftp 22-ssh .... itp itd.)!!!! portu wychodzącego raczej się nie ustawia !!!
Zresztą jeśli chcesz odbierać dane to musisz włączyć port na nasłuch !!! A tym samym nie da się chyba otworzyć go jednocześnie do nadawania !!! Nie żebym był ekspertem ale tak jakoś mi się kojarzy !!! |
|
DejaVu |
» 2015-12-17 11:02:22 |
|
« 1 » |