Instrukcja warunkowa - if
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-17 19:30
locf Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Instrukcja warunkowa - if » 2015-12-17 18:29:16 Witam To mój pierwszy post na Forum. Dopiero zaczynam przygodę z C++. Mam do zrobienia zadanie o treści: "Napisz program, który wczytuje ze standardowego wejścia trzy liczby całkowite i wypisuje na standardowym wyjściu największą z ich wartości(pamiętaj o przypadku gdy wszystkie podane liczby lub dwie z nich są równe)" Moje błędne rozwiązanie, bo działa tylko gdy wpisze liczby rosnąco, np 4,5,6. Jeśli wpiszę 4,6,5, to program nie zwraca żadnej wartości. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int x, y, z; cout << "Podaj trzy liczby calkowite\n"; cin >> x >> y >> z; if( x != y != z ) { if(( x > y ) &&( x > z ) ) { cout << x; } if( y > x && y > z ) { cout << y; } if( z > x && z > y ) { cout << z; } } else if(( x == y ) &&( z != x ) &&( z != y ) ) { if(( z > x ) &&( z > y ) ) { cout << z; } else { cout << y; } } else if(( z == y ) &&( x != z ) &&( x != y ) ) { if(( x > z ) &&( x > y ) ) { cout << x; } else { cout << z; } } else if(( z == x ) &&( y != x ) &&( y != z ) ) { if(( y > x ) &&( y > z ) ) { cout << y; } else { cout << z; } } return 0; }
|
|
carlosmay |
» 2015-12-17 19:22:03 if( x != y != z ) tak nie składa się warunków. |
|
locf Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-12-17 19:30:13 Już poprawiłem. Wszystko działa. Dziękuję za szybką pomoc. |
|
« 1 » |