Losowanie tablic rejestracyjnych (losowanie liter)
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-20 16:16
Skipper11 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Losowanie tablic rejestracyjnych (losowanie liter) » 2015-12-19 23:12:16 Witam, walczę z takim zadaniem: "Napisz program tworzący plik: „samochody.bin”. Korzystając z funkcji fwrite wypełnij go losowymi numerami rejestracyjnymi 100 samochodów i ich losowymi przebiegami. Do zapisywania danych o każdym samochodzie będziesz potrzebował 3-elementowy łańcuch znaków na litery i dwie liczby 2-bjatowe (unsigned short). Porównaj rozmiar utworzonego pliku z „samochody.txt” z zadania 1 oraz ich zawartość podejrzaną w notatniku." I póki co teraz osobo chce losować sobie same litery ku temu potrzebne, ale wciąż wychodzą mi te same. Oto jak to wygląda: #define _CRT_SECURE_NO_WARNINGS #include <iostream> #include <conio.h> #include <stdio.h> #include <fstream> #include <time.h>
using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); char znak[ 3 ]; for( int i = 0; i < 100; i++ ) { for( int j = 0; j < 3; j++ ) { znak[ j ] = rand() % 26 + 'A'; } } for( int i = 0; i < 100; i++ ) { for( int j = 0; j < 3; j++ ) { cout << znak[ j ]; } cout << endl; } system( "pause" ); return 0; }
Z góry dzięki za pomoc ;) |
|
carlosmay |
» 2015-12-20 00:33:30 To nie jest tablica dwuwymiarowa i zapisujesz sto razy w jednej tablicy wyniki (w każdym przebiegu pętli głównej inne), ale wyświetlasz sto razy ostatni zapis (bo tylko taki jest). |
|
Skipper11 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-12-20 16:11:19 W sensie mam użyć dwuwymiarowej tablicy 100x3? Czy mogę sobie zrobić po prosu funkcje losującą i puszczać ją w każdym przebiegu tej pętli od 0 do 100? |
|
carlosmay |
» 2015-12-20 16:16:41 W sensie mam użyć dwuwymiarowej tablicy 100x3? |
A jak chcesz inaczej przechować sto tablic po trzy znaki? Możesz tak: 1. losuj trzy znaki i zapisz do tablicy. 2. wypisz zawartość tablicy. 3. powtórz krok 1 i 2 sto razy (ale tą metodą nie przechowasz wszystkich wyników losowania, jedynie ostatnie). |
|
« 1 » |