[C++] [Rozdzał 21] Sprawdzanie tablicy pod względem powtórzeń
Ostatnio zmodyfikowano 2016-01-06 00:27
Aramil Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] [Rozdzał 21] Sprawdzanie tablicy pod względem powtórzeń » 2016-01-06 00:15:59 Witam mam mały problem w tym zadaniu. Mianowicie podczas pisania wpadłem na pomysł aby program sprawdzał czy użytkownik nie wpisuje tych samych liczb. Dodałem więc odpowiednią funkcję która odpowiada za sprawdzanie czy podana liczba jest już w tablicy. Zgodnie z poradami w kursie chciałem aby funkcja zwracała false bądź true zależnie od efektu i na podstawie tej informacji dodawała liczbę do tablicy bądź nie. Cały problem jest w tym że nie zależnie od tego co zwraca funkcja porgram zawsze dodaje liczbę do tablicy. #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib>
using namespace std;
bool sprawdzanie( int t[], int rozmiar, int l ) { int j = 0; do { if( t[ j ] == l ) { cout << "Ta liczba juz jest! Podaj inna!\n"; return true; } j++; } while( j < 3 ); return false; }
int main()
{ int liczby[ 3 ], i = 0, los; do { liczby[ i ] = 0; i++; } while( i != 3 ); i = 0; cout << "Podaj trzy liczby:\n"; do { cin >> los; bool bCZYs = cin.good(); if( bCZYs == false ) { cout << "Blad wczytania!"; return 0; } if( sprawdzanie( liczby, 3, los ) == false ); { liczby[ i ] = los; i++; cout << "\tWykonane!"; } } while( i != 3 ); return 0; } |
|
carlosmay |
» 2016-01-06 00:27:52 if( sprawdzanie( liczby, 3, los ) == false );
{ liczby[ i ] = los; i++; cout << "\tWykonane!"; }
|
|
« 1 » |