[C++]Odczyt pliku tekstowego
Ostatnio zmodyfikowano 2016-01-17 19:26
Kacper78 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++]Odczyt pliku tekstowego » 2016-01-17 13:45:18 Witam, na wstępie chciałem zaznaczyć iż jestem kompletnym laikiem w programowaniu i nie zabardzo ogarniam większość operacji na kodzie źródłowym. Za zadanie mam napisac program odczytujący danego ebooka, następnie zmienić jego zawartość tak by każde zdanie zaczynalo sie w nowej linii. Zmieniony plik tekstowy ma byc utworzony obok istniejacego. Na chwile obecna stworzylem (a raczej znalazlem) cos co wyswietla samego ebooka. #include <iostream> #include <fstream> #include <string>
using namespace std;
int main() { string tekst; ifstream mojplik( "abc.txt" ); if( mojplik.is_open() ) { while( mojplik.good() ) { getline( mojplik, tekst ); cout << tekst << endl; } mojplik.close(); } return 0; }
Czy mógłby ktoś pomóc mi w modyfikacji kodu tak by przynajmniej wyswietlal on każde zdanie w osobnej linii? Z góry dziekuje za jakakolwiek pomoc EDIT: "Aby każde zdanie zostało wypisane w osobnej linii, należy treść każdego z nich zakończyć za pomocą \n" w takim razie jak zastosowac takie \n dla calego pliku tekstowego? |
|
carlosmay |
» 2016-01-17 19:05:53 w takim razie jak zastosowac takie dla calego pliku tekstowego ? |
W pętli. while( warunek ) plik << string << '\n';
|
|
Kacper78 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-01-17 19:26:26 Tam ma byc druga petla while pod tą istniejącą? czy chodzi o wyedytowanie tej która jest w kodzie? Prosze wpisz to '\n' do mojego kodu bo ja próbuje coś sam zadziałać ale narazie nic nowego nie wyszło ;D
EDIT dobra zamykam ten temat bo uzyskałem odpowiedź na główny problem w innym temacie a nie chce robic spamu na 2 wątki |
|
« 1 » |