Silnia z tablicy jednowymiarowej
Ostatnio zmodyfikowano 2016-01-26 21:29
Syrias Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Silnia z tablicy jednowymiarowej » 2016-01-26 21:29:27 Witam. Mam taki problem, staram się zrobić program który moją pierwszą tablicę będzie wypełniał losowymi liczbami i rysował tabele o także losowej wielkości, udaje mi się narysować tabelę oraz wypełnić ją losowymi liczbami, jednak mam problem z silnią z liczb znajdujących się w pierwszej tabeli. Chciałem też dodać, że nie mam problemów z robieniem tego na tablicy dwuwymiarowej(tam wyobrażam to sobie jako układ współrzędnych). Czy ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuję za odpowiedź. Przesyłam kod:
#include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std; int silnia(int b); int main() { srand(time(0)); int n; n=rand()%10+1; int tab[10]; for(int i=0; i<n; i++) { for(int j=0; j<n; j++) { tab=rand()%10; cout<< tab<<" ";
}
cout<<endl; }
cout<<endl;
for(int i=0; i<n; i++) { for(int j=0; j<n; j++) { silnia(tab); cout<<silnia(tab)<<" "; } cout<<endl; } return 0; } int silnia(int b) { int wartosc=1; for(int i=1; i<=b; i++) { wartosc=wartosc*i; } return wartosc; }
|
|
« 1 » |