Kompilator omija switch
Ostatnio zmodyfikowano 2016-01-29 19:43
TheFandorn Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kompilator omija switch » 2016-01-29 18:54:42 Witam, przy robieniu zadania domowego z rozdziału 14 napotkałem na problem. Kompilator pomija sekcje switch i kończy program. Wiem, że ten programik można by zapisać 3 razy lepiej i czytelniej, ale ja prosze tylko o pomoc w zdiagnozowaniu mojego błędu. JUZ SAM ZNALAZLEM ROZWIAZANIE! BRAKOWALO " std::cin >> liczba; " #include <iostream> int main() { int a; int b; int liczba; std::cout << "Podaj 1 liczbe" << std::endl; std::cin >> a; if( std::cin.good() ) std::cout << "Wczytano" << std::endl; else std::cout << "Blad" << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj 2 liczbe" << std::endl; std::cin >> b; if( std::cin.good() ) std::cout << "Wczytano" << std::endl; else std::cout << "Blad" << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Wybierz odpowiedni numerek dla wybranej czynnosci \n [1] DODAWANIE \n [2] ODEJMOWANIE \n [3] MNOZENIE \n [4] ODEJMOWANIE"; switch( liczba ) { case 1: std::cout << a << "+" << b << "=" << a + b; break; case 2: std::cout << a << "-" << b << "=" << a - b; break;; case 3: std::cout << a << "*" << b << "=" << a * b; break; case 4: std::cout << a << "/" << b << "+" << a / b; break; } return 0; }
|
|
mateczek |
» 2016-01-29 19:43:32 #include <iostream> int main() { int a; int b; int liczba; std::cout << "Podaj 1 liczbe" << std::endl; std::cin >> a; if( std::cin.good() ) std::cout << "Wczytano" << std::endl; else std::cout << "Blad" << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj 2 liczbe" << std::endl; std::cin >> b; if( std::cin.good() ) std::cout << "Wczytano" << std::endl; else std::cout << "Blad" << std::endl; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Wybierz odpowiedni numerek dla wybranej czynnosci \n [1] DODAWANIE \n [2] ODEJMOWANIE \n [3] MNOZENIE \n [4] ODEJMOWANIE"; cin >> liczba; switch( liczba ) { case 1: std::cout << a << "+" << b << "=" << a + b; break; case 2: std::cout << a << "-" << b << "=" << a - b; break;; case 3: std::cout << a << "*" << b << "=" << a * b; break; case 4: std::cout << a << "/" << b << "+" << a / b; break; } return 0; } |
|
« 1 » |