Sekwencje sterujące
Ostatnio zmodyfikowano 2016-02-10 20:19
Pawlo3 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Sekwencje sterujące » 2016-02-10 13:49:02 Chciałem się zapytać, czy jest sekwencja-odwrotność do '\n' . Chodzi mi o to, czy jest sekwencja sterująca, która cofa się o linię, lub czy jest jakiś sposób, aby cofnąć kursor o jedną linię do tyłu. Jeśli tak, to jaki? |
|
jankowalski25 |
» 2016-02-10 13:56:22 http://stackoverflow.com/questions/4895541/how-to-go-to-the-previous-line-in-a-c-codeThere is no platform-independent control character to move back up a line. This harkens back to the days of line printers, where printf actually would print a line of text onto a sheet of paper and there was no way of retracting the paper to overwrite what had already been printed. |
Czyli nie ma jednego, uniwersalnego sposobu na cofnięcie się o jedną linię. Sposób, w jaki to zrobisz zależy od tego, z czego korzystasz. W powyższym linku masz kilka przykładowych rozwiązań. |
|
Pawlo3 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dzięki. » 2016-02-10 20:19:26 Pomogło mi. Zamieszczam funkcję dla tych, którzy mieli ten sam problem. void lineUp( bool gotoleft ) { cout << "\033[1A"; if( gotoleft ) cout << '\r'; }
gotoleft: Jeśli ma wartość true, po przesunięciu kursora w górę, przesuwa go także do lewego brzegu konsoli (kolumna nr 1). |
|
« 1 » |