Tworzenie interakcji z użytkownikiem
Ostatnio zmodyfikowano 2016-02-21 19:15
matoung Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tworzenie interakcji z użytkownikiem » 2016-02-11 20:32:12 Hej. Chcę stworzyć program, który wyliczy wartość minimalną, maksymalną i średnią z tablicy. Tutaj kod: #include <iostream>
using namespace std;
double obliczMax( double dArray[], int iSize ) { int iCurrMax = 0; for( int i = 1; i < iSize; ++i ) { if( dArray[ iCurrMax ] > dArray[ i ] ) { iCurrMax = i; } } return dArray[ iCurrMax ]; }
double obliczMin( double dArray[], int iSize ) { int iCurrMin = 0; for( int i = 1; i < iSize; ++i ) { if( dArray[ iCurrMin ] < dArray[ i ] ) { iCurrMin = i; } } return dArray[ iCurrMin ]; }
double obliczAvg( double dArray[], int iSize ) { double dSum = dArray[ 0 ]; for( int i = 1; i < iSize; ++i ) { dSum += dArray[ i ]; } return dSum / iSize; }
int main() { double dValues[] = { 3.4, 8.4, 9.6, 2.3, 5.6, 4.8 }; int iArraySize = 6; cout << "Min = " << obliczMax( dValues, iArraySize ) << endl; cout << "Max = " << obliczMin( dValues, iArraySize ) << endl; cout << "Srednia = " << obliczAvg( dValues, iArraySize ) << endl; return 0; }
Chcę wprowadzić interakcję z użytkownikiem. Chciałbym, żeby miał możliwość wpisania ile chce podać wartości i wpisał jakie są to wartości. Jak możecie zobaczyć mam zmienną iArraySize oraz tablicę dValues[] gdzie wartości są wpisane na sztywno. Pomożecie ? :)[/i] |
|
michal11 |
» 2016-02-11 21:11:55 Ale w czym ? Wystarczy wiedza z kilku pierwszych rozdziałów w dowolnym kursie czy książce - operacje wejścia wyjścia (cout i cin) |
|
pekfos |
» 2016-02-21 18:56:15 |
|
carlosmay |
» 2016-02-21 19:15:29 std::vectorA to na wypadek użycia dowolnej ilości elementów (wprowadzanych wartości w interakcji z użytkownikiem). |
|
« 1 » |