Sortowanie liczb zgodnie z wolą użytkownika
Ostatnio zmodyfikowano 2016-02-23 14:28
plisek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Sortowanie liczb zgodnie z wolą użytkownika » 2016-02-22 20:21:38 Witam, Dostałem za zadanie napisanie programu, który zapyta się ile liczb ma postortować, jakie to liczby i czy ma być posortowane rosnąco czy malejąco. Mam pierwsze dwa zrobione, ale nie mogę trzeciego podpunktu zrobić. Moglibyście mi pomóc? Tak to wygląda teraz:
#include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; void sort(float T[], int N);
int main() { int N ; cout << "Podaj ile liczb chcesz wprowadzic?" <<endl; cin >> N; cout << endl; float tab[N]; cout << "Wprowadz liczby" << endl; for (int i = 0; i < N; i++) { cout << "Liczba " << i+1<<" wynosi: "<< "= "; cin >> tab; } int x; cout<<" Rosnaco czy malejaco? (1/2)"; cin>>x; sort(tab, N);
getch(); return 0; }
void sort(float T[], int N, int x) { float temp; if (x==1){ for(int i=0;i<N;i++) for(int j=i+1;j<N;j++) { if(T>T[j]) { temp = T[j]; T[j] = T; T = temp; } } cout<<" Liczby posortowane rosnaco: "; for(int k=0;k<N;k++) cout<<" "<<T[k]<<" "; } else { for(int i=0;i<N;i++) for(int j=i+1;j<N;j++) { if(T>T[j]) { temp = T[j]; T[j] = T; T = temp; } } cout<<" Liczby posortowane malejaco: "; for(int k=0;k<N;k++) cout<<" "<<T[k]<<" "; }
} |
|
carlosmay |
» 2016-02-22 20:27:30 cin >> N; cout << endl; float tab[ N ]; |
Taka deklaracja tablicy jest niezgodna ze srandardem C++. Algorytmy |
|
» 2016-02-22 21:25:35 A jak mógłbym to zrobić? Nie za bardzo wiem jak. Wiem w teorii co mam zrobić, ale nie jestem w stanie. |
|
carlosmay |
» 2016-02-22 22:49:38 |
|
» 2016-02-23 11:29:13 Jeszcze raz przeczytałem Twoją pierwszą wiadomość. Ten zaznaczony tekst działa, ale nie wiem jak mam zapisać czy użytkownik chce posortowac rosnąco czy malejąco. |
|
carlosmay |
» 2016-02-23 12:50:50 Ten zaznaczony tekst działa |
Jest napisane, że niezgodny, a nie, że nie działa. Do wyboru sortowania można użyć jakieś zmiennej i nią przekazać info o wyborze operatora do sortowania. |
|
» 2016-02-23 13:11:03 Próbowałem zrobić zmienną Ale nie wychodziło. Mógłbym prosić o jakąś pomoc? |
|
Rashmistrz |
» 2016-02-23 13:36:16 Dostałem za zadanie napisanie programu, który zapyta się ile liczb ma posortować, jakie to liczby i czy ma być posortowane rosnąco czy malejąco. |
Moja szklana kula mówi mi, że nie masz problemu z zapytaniem użytkownika, a zaimplementowaniem następstw tego wyboru: "czy ma być posortowane rosnąco czy malejąco". Myślę, że to Ci pomoże: Wskaźnik na funkcjęfunktor_________________________________________________ Zmienna również może przechowywać wskaźnik na funkcję. ;) Właściwie to otrzymasz coś podobnego do: sort |
|
« 1 » 2 |