Ciąg Fibonacciego z użyciem wskaźników
Ostatnio zmodyfikowano 2016-02-22 22:50
michalxi1410 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Ciąg Fibonacciego z użyciem wskaźników » 2016-02-22 22:33:54 void wskaznik_fib() { int ile; cout << "Ile liczb ciagu Fibonacciego: "; cin >> ile; int * wskaznik_fib; wskaznik_fib = new int[ ile ]; * wskaznik_fib = 1; *( wskaznik_fib + 1 ) = 1; for( int i = 2; i < ile; i++ ) { *( wskaznik_fib + i ) = *( wskaznik_fib +( i - 1 ) ) + *( wskaznik_fib +( i - 2 ) ); wskaznik_fib++; } cout <<* wskaznik_fib; delete[] wskaznik_fib; }
Witam, mam problem z tą oto funckją, gdy wpisuje podana wartość wyskakują "śmieciowe" liczby, więc strzelam że problem siedzi w petli. Tylko co zrobiłem źle? |
|
Monika90 |
» 2016-02-22 22:42:52 wskaznik_fib++; To jest niepotrzebne. Nigdy nie rób czegoś takiego wskaźnikowi zwróconemu z new. Wynik wyświetlaj w taki sposób cout << wskaznik_fib[ ile - 1 ]; A w ogóle, to po co Ci ta tablica? |
|
michalxi1410 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-02-22 22:50:26 Ta tablica miala byc tak stworzona, aby wypelnic ją wyrazami Fibonacciego, wyswietlic ostatni wyraz, a pozniej ja usunąć, ale widzę że będę musiał troche wiecej czasu poświęcić tym wskaźnikom :D |
|
« 1 » |