Dziedziczenie - konstruktory
Ostatnio zmodyfikowano 2016-03-01 17:21
elradziu Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-03-01 07:04:37 Czyli moment bo czegoś nie rozumiem (na to wychodzi) albo źle interpretuję jeżeli chodzi o dziedziczenie. Mając dowolną klasę class Baza { int x; public: }
tworząc klasę pochodną class pochodna : public Baza { public: }
to taka klasa pochodna nie jest równoważna z zapisem nowej klasy: class pochodna { public: publiczne metody tej klasy }
|
|
1aam2am1 |
» 2016-03-01 07:29:50 Nie, ponieważ mamy jeszcze możliwe wskaźniki na klasę bazową, metody wirtualne itd...
Przeczytaj kurs o dziedziczeniu, zamiast zadawać pytania, na które tam odpowiedziano. |
|
» 2016-03-01 08:47:31 Ok dałem ciała i nie zakodowałem tego przykładu o klauzulach dostępności. I teraz czaje że tak jest i ... ale wydaje mi się trochę dziwne że skoro coś w klasie bazowej było private to w klasie pochodnej też jest private ale dotykać własnego argumentu nie mogę, może że z wykorzystaniem moich metod i na moich zasadach. Działa to na zasadzie nie możesz tego dotykać ale jak chcesz zmienić to powiedz, a ja Ci to zmienię. Troszkę ślizgi temat z tymi klasami i trzeba się bardzo pilnować (wg mnie) Ale to już inna kwestia.
Dzięki za pomoc i reprymendę :) No może że ktoś ma jeszcze coś do dodania |
|
carlosmay |
» 2016-03-01 09:27:43 Działa to na zasadzie nie możesz tego dotykać ale jak chcesz zmienić to powiedz, a ja Ci to zmienię. |
Hermetyzacja danych. Nie zrobisz nic na co nie pozwoli interfejs. |
|
» 2016-03-01 17:21:12 Dzięki wielkie za wszelką pomoc :) |
|
1 « 2 » |