[Allegro] Problem z przezroczystością bitmapy.
Ostatnio zmodyfikowano 2016-03-07 23:36
TheStradek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Allegro] Problem z przezroczystością bitmapy. » 2016-03-04 16:23:03 Witam. Co dopiero zaczynam naukę Allegro i to jest mój pierwszy prototyp gry. Jeśli znajdziecie jakieś błędy które "rażą w oczy" to wytknijcie mi je :) byłbym wdzięczny :) Zrobiłem obrazek w którym mam kilka animacji ludzika. Wgrałem wszystkie animacje ludzika do bitmapy i masked_blit użyłem do wklejenia go do innej bitmapy która miała go powiększyć. Po powiększeniu bitmapy ludzik ma białe tło. Mam tu wycinek kodu: (...) BITMAP * ludek = NULL; BITMAP * actual_ludek = NULL; (...) ludek = load_bmp( "ludek.bmp", NULL ); actual_ludek = create_bitmap( 9, 14 );
(...)
masked_blit( ludek, actual_ludek, 19, 16, 0, 0, 9, 13 );
(...)
while( !key[ KEY_ESC ] ) { while( speed > 0 ) { clear_to_color( bufor, makecol( 255, 255, 255 ) ); Level( mapa[ 16 ][ 12 ] ); sterowanie_ludek(); rotate_scaled_sprite( bufor, actual_ludek, ludek_x, ludek_y, 0, ftofix( 7 ) ); masked_blit( bufor, screen, 0, 0, 0, 0, bufor->w, bufor->h ); speed--; } if( speed < 0 ) { speed = 80; } }
A tutaj link do całego w razie potrzeby: http://wklej.org/id/2041733/ Jeśli znacie jakieś łatwiejsze rozwiązania itd. to prosiłbym o podanie. ;) |
|
marianekA |
» 2016-03-05 02:25:01 Zrób tło ludzika różowe (255,0,255), bitmapy z ludzikiem też tło różowe i będzie dobrze. A tak na marginesie: skoro dopiero zaczynasz to porzuć Allegro4 lepiej od razu ucz się Allegro5 - dużo więcej możliwości graficznych. |
|
TheStradek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-03-07 23:36:14 Dzięki, już zacząłem się uczyć Allegro5...
Nie wie ktoś przypadkiem jak włączyć podpowiedzi do nowej biblioteki w CodeBlocksie, bo zainstalowałem Allegro5 i mam je wyłączone :/
Mam na myśli podpowiedzi, gdy napiszę "retu" i wyjdzie mi "return" i opis jakie jest wykorzystanie returna.
Tylko nie piszcie że muszę coś zainstalować jeszcze raz....siedziałem dziś z 3 godzin zanim rozwiązałem moje problemy z zainstalowaniem Allegro5. |
|
« 1 » |