motopompa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] wskaźnik na element dwuwymiarowego vectora, znajdującego się w obiekcie danej klasy » 2016-03-06 15:19:38 Witam, mój problem jest następujący: dana jest klasa Klasa i dwuwymiarowe tablice obiektów tej klasy: np. tablica1[4][4] i tablica2[4][4]. Każdy z obiektów zawiera dwa dwuwymiarowe kontenery przechowujące obiekty typu double: kontener1[4][4] i kontener2[4][4]. Celem jest jedna, uniwersalna funkcja: funkcja_zewnetrzna, która dla obiektów klasy Klasa dla których została wywołana modyfikuje wszystkie obiekty z wektora kontener1 lub kontener2, przy czym sama modyfikacja pojedynczej wartości jest realizowana przez funkcję: funkcja_wewnetrzna (funkcja_zewnetrzna ma tylko wybierac ktora tablice i ktory kontener modyfikujemy). O tym, który element którego wektora będziemy modyfikować decydują obiekty przesłane do funkcji funkcja_zewnetrzna. Poniżej fragment kodu (pomijam tworzenie obiektów, ustawianie wielkości kontenerów itp.) class Klasa { public: char nazwa; vector < vector < double > > kontener1; vector < vector < double > > kontener2; double funkcja_wewnetrzna( Klasa & obiekt_z_tab ); void funkcja_zewnetrzna( Klasa ** tab ); }
void Klasa::funkcja_zewnetrzna( Klasa ** tab ) { double * wskaznik_na_element_kontenera; for( int a = 0; a < 4; a++ ) { for( int b = 0; b < 4; b++ ) { if( tab[ a ][ b ].nazwa == 'a' ) { for( int c = 0; c < 4; c++ ) { for( int d = 0; d < 4; d++ ) { if( tab[ a ][ b ].nazwa == 'a' ) { wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ a ][ b ].kontener1[ c ][ d ]; } else { wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ a ][ b ].kontener2[ c ][ d ]; } wskaznik_na_element_kontenera = funkcja_wewnetrzna( tab[ a ][ b ] ); } } } else if( tab[ a ][ b ].nazwa == 'b' ) { } } } } double Klasa::funkcja_wewnetrzna( Klasa & obiekt_z_tab ) { return( wartosc ); } int main() { Klasa tablica1[ 4 ][ 4 ]; tablica1[ 0 ][ 0 ].funkcja_zewnetrzna( tablica1 ); }
.. powyższe skutkuje następującym błędem kompilatora: error: cannot convert 'double' to 'double*' in assignment
...czyli nie pasuje mu sposób w jaki próbuję poprzez wskaźnik zmienić konkretny element w kontenerze, czyli dokładnie odniesienie do elementu z vector < vector < double > > kontener1 poprzez wskaźnik double * wskaznik_na_element_kontenera; który odnoszę w następujący sposób: wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ a ][ b ].kontener1[ c ][ d ]; Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł? Pozdrawiam! |
|
mateczek |
» 2016-03-06 16:04:12 chcesz wartość przypisać do wskaźnika nie da się zrobić tak |
|
» 2016-03-06 16:15:53 mateczek, oczywiście że się nie da, chyba że wskaźnik pokazuje na jakiś obiekt, np: double zmienna; double * wskaznik; wskaznik = & zmienna; wskaznik = 3.14;
prawdopodobnie wprowadziłem Cię w błąd swoim kodem źródłowym, w którym pomyliłem się przy przeklepywaniu. Skorygowałem go. W mojej sytuacji wskaźnik, w momencie w którym przypisujemy do niego wartość, zawsze pokazuje na jakiś obiekt: wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ a ][ b ].kontener1[ c ][ d ];
lub wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ a ][ b ].kontener2[ c ][ d ];
|
|
Monika90 |
» 2016-03-06 16:23:37 Wygląda na to że twoja wiedza a temat wskaźników i tablic jest błędna.
funkcja_zewnetrzna ma parametr typu Klasa**, a próbujesz wywołać ją z argumentem tablica1, który jest typu Klasa[4][4], to są zupełnie różne typy i nie ma żadnej szansy żeby skonwertować Klasa[4][4] do Klasa** |
|
» 2016-03-06 16:35:06 Monika, moim zdaniem poprzez taki kod: funkcja( Klasa ** tab ) Klasa tablica1[ 4 ][ 4 ] funkcja( tablica1 )
przesyłam całą dwuwymiarową tablicę tablica1 do funkcji a potem wewnątrz funkcji ustawiam wskaźnik wskaznik_na_element_kontenera na któryś z elementów kontenera z któregoś obiektu z tablicy tablica1 (która cała została przesłana do funkcji). |
|
Kaikso |
» 2016-03-06 16:36:03 Nie za bardzo rozumiem twój kod ale napisałem coś takiego może ci się przyda. #include <vector>
class Klasa { private: char id; std::vector < vector < double > > kontener1; std::vector < vector < double > > kontener2; double & funkcja_wewnetrzna(); public: static void funkcja_zewnetrzna( Klasa ** tab ); };
int main() { Klasa * tablica1[ 4 ]; for( size_t i = 0; i < 4; i++ ) tablica1[ i ] = new Klasa[ 4 ]; Klasa::funkcja_zewnetrzna( tablica1 ); delete[] Klasa; return 0; }
void Klasa::funkcja_zewnetrzna( Klasa ** tab ) { for( size_t i = 0; i < 4; i++ ) for( size_t j = 0; j < 4; j++ ) { if( tab[ i ][ j ].id == 'a' ) for( double & x : tab[ i ][ j ].kontener1 ) { x = double & x = tab[ i ][ j ].funkcja_wewnetrzna(); } else if( tab[ i ][ j ].id == 'b' ) { } } }
double & Klasa::funkcja_wewnetrzna() { } No i oczywiście dezoriętuje mnie twoja sprzeczność w kodzie: void Klasa::funkcja_zewnetrzna( Klasa ** tab ) { double * wskaznik_na_element_kontenera; for( int a = 0; a < 4; a++ ) { for( int b = 0; b < 4; b++ ) { if( tab[ a ][ b ].nazwa == 'a' ) { for( int c = 0; c < 4; c++ ) { for( int d = 0; d < 4; d++ ) { if( tab[ a ][ b ].nazwa == 'a' ) { wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ a ][ b ].kontener1[ c ][ d ]; } else { wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ a ][ b ].kontener2[ c ][ d ]; } wskaznik_na_element_kontenera = funkcja_wewnetrzna( tab[ a ][ b ] ); } } } else if( tab[ a ][ b ].nazwa == 'b' ) { } } } }
Nie zbyt długo myślałem nad tym co chcesz osiągnąć więc mój kod może być daleki od tego co chcesz osiągnąć. |
|
mateczek |
» 2016-03-06 17:04:47 double zmienna; double * wskaznik; wskaznik = & zmienna;
( * wskaznik ) = 3.14;
|
|
» 2016-03-06 23:50:15 Kaikso, opisany przeze mnie przykład był faktycznie kiepski - problem jest bardziej złożony i chciałem go uprościć co zrobiłem beznadziejnie. W rzeczywistości jest więcej tablic klasy Klasa i więcej kontenerów, warunki na które zwróciłeś uwagę są także złożone, funkcje też. Chcąc uprościć problem uczyniłem kod bezsensownym :) mateczek, dzięki wielkie, to właśnie przeoczyłem i tu był pies pogrzebany:) Ostatecznie obaj bardzo mi pomogliście, dzięki wielkie. Zamykając temat, moje podejście (poza zapomnianym (*wskaznik)... ) wygląda na dobre, tj. jest możliwość wykorzystania uniwersalnej funkcji do modyfikacji dowolnego elementu dowolnego kontenera znajdującego się w klasie przez wykorzystanie wskaźnika do pojedynczego elementu, który ma ona modyfikować. Ostatecznie, co najważniejsze, po korekcie błędu zauważonego przez mateczek, dochodzimy do meritum, czyli: void funkcja_zewnetrzna( Klasa ** tab ) { double * wskaznik_na_element_kontenera; wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ licznik_1 ][ licznik_2 ].kontener1[ licznik_3 ][ licznik_4 ]; ( * wskaznik_na_element_kontenera ) = funkcja_wewnetrzna( tab[ licznik_1 ][ licznik_2 ] ); }
double funkcja_wewnetrzna( Klasa & obiekt_z_tab ) { double wynik; return( wynik ); }
Ostatecznie, podsumowując, kod: wskaznik_na_element_kontenera = & tab[ licznik_1 ][ licznik_2 ].kontener1[ licznik_3 ][ licznik_4 ]; ( * wskaznik_na_element_kontenera ) = funkcja_wewnetrzna( tab[ licznik_1 ][ licznik_2 ] );
jest równoważny z tab[ licznik_1 ][ licznik_2 ].kontener1[ licznik_3 ][ licznik_4 ] = funkcja_wewnetrzna( tab[ licznik_1 ][ licznik_2 ] );
i o to chodziło :) |
|
« 1 » |