Problem z dodawaniem danych do pliku binarnego
Ostatnio zmodyfikowano 2016-03-12 22:07
Eroks Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z dodawaniem danych do pliku binarnego » 2016-03-12 20:07:55 Witam wszystkich. Mam problem, otóż otwieram plik binarny jak to się powinno robić fstream plik("dane.dat", ios::binary) i gdy chce coś dopisać do tego pliku to dane mi się usuwają. Tak to normalne. Ale gdy chce dopisać do otwarcia ios::app to nie może otworzyć takiego pliku. Sprawdzałem to na kompilatorach :DEV C++, Borland oraz Virtual 2010. Na wszystkich wynik taki sam jak opisałem wyżej. |
|
carlosmay |
» 2016-03-12 20:49:32 Czy to zadziała? { std::fstream file( "inny.bin", std::ios::out | std::ios::in | std::ios::binary | std::ios::app ); if( file ) { std::string temp = "ala"; file.write( temp.c_str(), temp.size() + 1 ); } file.clear(); file.seekg( 0 ); std::string tt; std::getline( file, tt ); std::cout << tt << '\n'; } |
|
» 2016-03-12 21:11:11 Dodałem jednego couta pod ifem. Po uruchomieniu nic sie nie dzieje. jak by plik był pusty lub by go nie było...a jak usunąłem ios::app poszło bez problemu. |
|
carlosmay |
» 2016-03-12 21:44:36 Może std::ios_base::app? |
|
» 2016-03-12 22:07:50 taki sam efekt. ale poradziłem sobie z tym problemem. W sposób taki, że w wywoływanej funkcji na początku, ustaliłem wskaźnik plikowy na koniec i normalnie dopisuje. Nie wiem jak ale działa. Dzięki za pomoc :) |
|
« 1 » |