Raffallo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-03-20 22:49:02 na chwilę obecną do mojego programu potrzebuje tylko operacji na macierzach zawartych w matrix.hpp, niestety nie wiem jak będzie w przyszłości. Wraz z rozbudową programu pewnie będę potrzebował nieco więcej. Próbowałem skorzystać z virtualbox instalując Linuxa i Fedorę 32, niestety nic z tego nie wyszło, też pewnie coś robię nie tak. Może tak postawić po prostu drugi system? Jaki wtedy najlepiej zainstalować (jakiś link) ? I jak by to miało wyglądać po instalacji Linuxa, wszystko miałbym zrobić tak jak do tej pory ?
|
|
jankowalski25 |
» 2016-03-20 23:05:45 na chwilę obecną do mojego programu potrzebuje tylko operacji na macierzach zawartych w matrix.hpp |
Skompiluj tylko to, czego potrzebujesz. Ze wszystkich rozwiązań to wydaje się najprostsze i najbezpieczniejsze. Dopisano:Może tak postawić po prostu drugi system? |
Jeśli masz już jakieś doświadczenie w takich instalacjach, to nie widzę przeszkód. Ale jeśli nigdy nie używałeś kilku zupełnie różnych systemów operacyjnych na tym samym dysku, to radzę zachować daleko posuniętą ostrożność. |
|
» 2016-03-20 23:29:18 |
|
jankowalski25 |
» 2016-03-21 00:21:55 Jeśli chodzi o budowanie ze źródeł, to na początku możesz skorzystać z najbardziej prymitywnej metody i ręcznie dodać odpowiednie pliki do projektu. Jeśli chcesz korzystać tylko z pliku #include <Matrix.hpp> , to poniższa konfiguracja w zupełności wystarczy: Workspace |--minimal |--include | |--Exception.hpp | |--MathBase.hpp | |--Matrix.hpp | |--MatrixBase.hpp | |--MatrixBaseOperators.hpp | |--MatrixFunctors.hpp | |--MatrixImplementation.hpp | |--MatrixOperators.hpp | |--MiscMath.hpp | |--Vector.hpp | |--VectorBase.hpp | |--VectorBaseOperators.hpp | |--VectorOperators.hpp |--src |--Exception.cpp |--main.cpp Takie podejście nie rozwiązuje całego problemu, ale wystarczy jako szybki prototyp do tego, abyś mógł już coś zacząć kompilować. |
|
j23 |
» 2016-03-21 10:33:22 Tak, ale: 1. Instrukcja dotyczy Visuala, pod MinGW chyba nie była sprawdzana. |
Jeśli kod da się skompilować pod GCC, to i na MinGW powinien przejść. Dokonałem drobnej modyfikacji kodu, żeby dołączało mi regexy z biblioteki standardowej a nie <regex.h>, której nie mam. No i zaczęły się problemy z makrem __cplusplus, które nie wiedzieć czemu nie ma przypisanej poprawnej wersji C++, pomimo że projekt jest ustawiony na C++'14. 2. W systemach linuksowych ta biblioteka powinna lepiej działać. |
Lepiej, bo... to Linux? Nie żartuj ;) Może po prostu powinienem zrezygnować z korzystania z tej biblioteki w C::B i spróbować jakiegoś innego środowiska? |
Możesz użyć Visual Studio 2015 Community. |
|
» 2016-03-21 11:02:53 Konfiguracja, ktora zaprezentowales, nic mi nie mowi niestety, nawet nie bardzo wiem co mialbym z tym zrobic. Nie wiem juz co powinienem zrobic |
|
j23 |
» 2016-03-21 19:49:06 To są pliki, które będą potrzebne do tego, żeby użyć klasy Matrix.
PS. może później wrzucę skompilowaną bibliotekę, bo z trudami udało mi się ją skompilować na mingw i "na chama". Nie wiem, czy wszystko poszło ok, ale jedna z przykładowych aplikacji skompilowała się i działa, więc... |
|
jankowalski25 |
» 2016-03-21 20:15:24 Lepiej, bo... to Linux? Nie żartuj ;) |
To wynika z samej biblioteki, a nie z wyższości jednych systemów nad innymi. Skoro pojawia się Cygwin, MinGW i inne Linuksowe elementy, to Windows w zasadzie zaczyna udawać Linuksa. To powoduje, że zamiast wywołać coś bezpośrednio, korzysta z pośrednich elementów, które muszą być idealnie dopasowane, a w przypadku każdej znaczącej różnicy program wywala błędy, które trzeba googlać aż do skutku. |
|
1 2 3 4 « 5 » 6 7 8 |