Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[C++] Biblioteka gpstk dołączenie i użycie w C::B

Ostatnio zmodyfikowano 2016-04-02 22:55
Autor Wiadomość
Raffallo
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2016-03-20 22:49:02
na chwilę obecną do mojego programu potrzebuje tylko operacji na macierzach zawartych w matrix.hpp, niestety nie wiem jak będzie w przyszłości. Wraz z rozbudową programu pewnie będę potrzebował nieco więcej.
Próbowałem skorzystać z virtualbox instalując Linuxa i Fedorę 32, niestety nic z tego nie wyszło, też pewnie coś robię nie tak. Może tak postawić po prostu drugi system? Jaki wtedy najlepiej zainstalować (jakiś link) ?
I jak by to miało wyglądać po instalacji Linuxa, wszystko miałbym zrobić tak jak do tej pory ?
P-146315
jankowalski25
» 2016-03-20 23:05:45
na chwilę obecną do mojego programu potrzebuje tylko operacji na macierzach zawartych w matrix.hpp
Skompiluj tylko to, czego potrzebujesz. Ze wszystkich rozwiązań to wydaje się najprostsze i najbezpieczniejsze.

Dopisano:
Może tak postawić po prostu drugi system?
Jeśli masz już jakieś doświadczenie w takich instalacjach, to nie widzę przeszkód. Ale jeśli nigdy nie używałeś kilku zupełnie różnych systemów operacyjnych na tym samym dysku, to radzę zachować daleko posuniętą ostrożność.
P-146318
Raffallo
» 2016-03-20 23:29:18
Niestety nigdy nie miałem takiego doświadczenia, więc pierwszy raz bym to robił. Wiele można znaleźć o tym na internecie, aczkolwiek nie wiem, czy to jest to, czego potrzebuję. Na przykład to: http://www.komputerswiat.pl​/poradniki/programy/linux/2012​/03​/instalujemy-ubuntu-1110-obok-windows.aspx
lub tu http://forum.pcformat.pl​/Linux-mint-17-1-obok-Windows-7-t.
Zgaduję, że pewnie mógłbyś mnie nakierować jak prawidłowo to wykonać. Wydaje mi się, że to byłaby najlepsza opcja zważywszy na to, że opis budowania ze źródeł zawarty na stronie (linki podane przez Ciebie) kompletnie nic mi nie mówi.
P-146319
jankowalski25
» 2016-03-21 00:21:55
Jeśli chodzi o budowanie ze źródeł, to na początku możesz skorzystać z najbardziej prymitywnej metody i ręcznie dodać odpowiednie pliki do projektu. Jeśli chcesz korzystać tylko z pliku
#include <Matrix.hpp>
, to poniższa konfiguracja w zupełności wystarczy:
Workspace
|--minimal
   |--include
   |  |--Exception.hpp
   |  |--MathBase.hpp
   |  |--Matrix.hpp
   |  |--MatrixBase.hpp
   |  |--MatrixBaseOperators.hpp
   |  |--MatrixFunctors.hpp
   |  |--MatrixImplementation.hpp
   |  |--MatrixOperators.hpp
   |  |--MiscMath.hpp
   |  |--Vector.hpp
   |  |--VectorBase.hpp
   |  |--VectorBaseOperators.hpp
   |  |--VectorOperators.hpp
   |--src
      |--Exception.cpp
      |--main.cpp
Takie podejście nie rozwiązuje całego problemu, ale wystarczy jako szybki prototyp do tego, abyś mógł już coś zacząć kompilować.
P-146320
j23
» 2016-03-21 10:33:22
Tak, ale:
1. Instrukcja dotyczy Visuala, pod MinGW chyba nie była sprawdzana.
Jeśli kod da się skompilować pod GCC, to i na MinGW powinien przejść. Dokonałem drobnej modyfikacji kodu, żeby dołączało mi regexy z biblioteki standardowej a nie <regex.h>, której nie mam. No i zaczęły się problemy z makrem __cplusplus, które nie wiedzieć czemu nie ma przypisanej poprawnej wersji C++, pomimo że projekt jest ustawiony na C++'14.

2. W systemach linuksowych ta biblioteka powinna lepiej działać.
Lepiej, bo... to Linux? Nie żartuj ;)

Może po prostu powinienem zrezygnować z korzystania z tej biblioteki w C::B i spróbować jakiegoś innego środowiska?
Możesz użyć Visual Studio 2015 Community.
P-146328
Raffallo
» 2016-03-21 11:02:53
Konfiguracja, ktora zaprezentowales, nic mi nie mowi niestety, nawet nie bardzo wiem co mialbym z tym zrobic.
Nie wiem juz co powinienem zrobic
P-146332
j23
» 2016-03-21 19:49:06
To są pliki, które będą potrzebne do tego, żeby użyć klasy Matrix.

PS. może później wrzucę skompilowaną bibliotekę, bo z trudami udało mi się ją skompilować na mingw i "na chama". Nie wiem, czy wszystko poszło ok, ale jedna z przykładowych aplikacji skompilowała się i działa, więc...
P-146365
jankowalski25
» 2016-03-21 20:15:24
Lepiej, bo... to Linux? Nie żartuj ;)
To wynika z samej biblioteki, a nie z wyższości jednych systemów nad innymi. Skoro pojawia się Cygwin, MinGW i inne Linuksowe elementy, to Windows w zasadzie zaczyna udawać Linuksa. To powoduje, że zamiast wywołać coś bezpośrednio, korzysta z pośrednich elementów, które muszą być idealnie dopasowane, a w przypadku każdej znaczącej różnicy program wywala błędy, które trzeba googlać aż do skutku.
P-146370
1 2 3 4 « 5 » 6 7 8
Poprzednia strona Strona 5 z 8 Następna strona