Problem w prawidłowym zaprojektowaniu symulatora bankomatu.
Ostatnio zmodyfikowano 2016-03-19 16:09
emSon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem w prawidłowym zaprojektowaniu symulatora bankomatu. » 2016-03-18 15:51:13 Cześć. Tworzę sobie prosty symulator bankomatu. Napisałem klasę Transakcja, w której zawarłem trzy metody: Wpłać(numer konta, ilość gotówki), Wypłać(numer konta, ilość gotówki) oraz Transferuj(numer konta, numer konta, ilość gotówki). Potem pomyślałem, że lepiej rozdzielić to na 3 klasy: WpłataTransakcja, WypłataTransakcja, TransferTransakcja. Jednak teraz nie ma między nimi żadnego powiązania, bo ich funkcje Zleć() przyjmują różne argumenty i nie można zawrzeć jej w jakimś interfejsie. Jakbyście to rozwiązali? Wrócić do tej grubej funkcji transakcja, zostawić tak jak teraz, czy może inne rozwiązanie? |
|
carlosmay |
» 2016-03-18 16:09:01 Albo dodaj klasę pomocniczą, albo wróć do projektu z jedną klasą. Problem rozbija się o konto użytkownika, które musi być dostępne dla każdej transakcji. Konto to można udostępnić dziedzicząc klasę pomocniczą przez pozostałe klasy, lub wrócić do poprzedniego pomysłu. |
|
michal11 |
» 2016-03-19 01:09:31 Chyba będzie potrzebne więcej szczegółów żeby ci lepiej doradzić. Moim zdaniem rozwiązanie z 3 klasami jest bez sensu. Napisz więcej jak chcesz żeby program działał, co chcesz przechowywać, jak transakcje mają się "komunikować" z innymi klasami i jakie to maja być klasy. Może też trochę kodu pomoże nam zrozumieć twój problem i lepiej doradzić. |
|
emSon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-03-19 16:09:03 Zdecydowałem się wrócić do rozwiązania z jedną klasą. Dzięki za pomoc carlosmay. |
|
« 1 » |