szymi_jimi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wczytywanie znaków na stos » 2016-03-19 20:59:22 Witam, jestem początkującym programistą. Mam zadanie aby sprawdzić czy podany ciąg znaków jest palindromem korzystając ze stosu. Mam jednak z tym problem z samym wczytywaniem i zdejmowaniem znaków ze stosu, ponieważ na stos wczytuje mi się więcej niż jeden znak, a co lepsze przy wyświetlaniu wyświetlają mi się tylko 4 znaki. Po wpisaniu wyrazu, jeśli uruchomię w pętli wyświetlanie to wyświetla się prawidłowo. Czy mógłby mi ktoś wskazać w którym miejscu popełniam błąd? Poniżej zamieszczam kod: #include<stdio.h> #include<stdlib.h> #include<ctype.h>
typedef struct stack_node { char data[ 1 ]; struct stack_node * next; } node;
node * push( node * top, char * str ) { node * new_node =( node * ) malloc( sizeof( node ) ); if( new_node != NULL ) { strcpy( new_node->data, str ); new_node->next = top; top = new_node; } return top; } struct stack_node * pop( struct stack_node ** top ) { struct stack_node * next = NULL, * old_top = NULL; if( * top != NULL ) { next =( * top )->next; ( * top )->next = NULL; old_top = * top; * top = next; } return old_top; }
int main( void ) { struct stack_node * top = NULL; int i; char a[ 100 ]; int dlugosc; puts( "Podaj slowo" ); scanf( "%s", a ); dlugosc = strlen( a ); printf( "%d", dlugosc ); for( i = 0; i < dlugosc; i++ ) printf( "%c\n", a[ i ] ); for( i = 0; i < dlugosc; i++ ) { top = push( top, & a[ i ] ); } while( top ) printf( "%s\n", pop( & top ) ); puts( "" ); return 0; }
|
|
mateczek |
» 2016-03-19 21:28:49 1. pytanie czy to musi być C?? 2. jeśli może to być c++ to dlaczego nie skorzystać z stosu zaimplementowanego w bibliotece standardowej?? std::stack 3 4 strcpy( new_node->data, str );
|
|
» 2016-03-19 21:34:42 Ad. 1. Tak musi być C niestety... A strncpy może być czy nie? Jak nie tego, to czego najlepiej użyć? Czy na pewno wczytuje te znaki na stos? |
|
Kajteusz |
» 2016-03-20 00:32:47 Cześć,
Nie. Tak jak kolega wcześniej wspomniał niepotrzebnie używasz tablicy do przechowania jednego znaku. Dodatkowo nie przekazujesz jednego znaku tylko wskaźnik. Następnie używasz funkcji strcpy do skopiowania 1 znaku. Jak myślisz jak działa ta funkcja? Ta funkcja przepisuje cały łańcuch znaków aż napotka NULL. W Twoim przepadku przepisze wszystko od danego znaku do końca. Ponieważ w tablicy nie ma na to miejsca to, aż dziwie się, że Ci się program nie wysypuje. |
|
mateczek |
» 2016-03-20 07:48:46 Z takim stosem jest sporo kombinowania ale jakoś przerobiłem #include<stdio.h> #include<stdlib.h> #include<ctype.h>
struct stack_node { char data; stack_node * next = NULL; stack_node * old = NULL; };
void push( stack_node ** top, char znak ) { stack_node * new_node =( stack_node * ) malloc( sizeof( stack_node ) ); new_node->old = * top; new_node->next = NULL; if( * top )( * top )->next = new_node; new_node->data = znak; * top = new_node; } char pop( stack_node ** top ) { char znak =( * top )->data; stack_node * temp =( * top )->old; free( * top ); * top = NULL; ( * top ) = temp; if( * top )( * top )->next = NULL; return znak; }
int main( void ) { struct stack_node * top = NULL; int i; char a[ 100 ]; int dlugosc; puts( "Podaj slowo" ); scanf( "%s", a ); dlugosc = strlen( a ); for( i = 0; i < dlugosc; i++ ) { push( & top, a[ i ] ); } while( top ) cout << pop( & top ) << endl; return 0; } |
|
mateczek |
» 2016-03-20 07:57:01 a może użyć prostszego stosu ?? zamień sobie cout na printf bo ja za bardzo nie znam składni wyświetlania w C #include<stdio.h> #include<stdlib.h> #include<ctype.h>
struct stack { char data[ 100 ]; int index = 0; };
void push( stack * s, char znak ) { s->index++; s->data[ s->index ] = znak; } char pop( stack * s ) { char znak = s->data[ s->index ]; s->index--; return znak; }
int main( void ) { stack s; int i; char a[ 100 ]; int dlugosc; puts( "Podaj slowo" ); scanf( "%s", a ); dlugosc = strlen( a ); for( i = 0; i < dlugosc; i++ ) { push( & s, a[ i ] ); } while( s.index ) cout << pop( & s ) << endl; return 0; } |
|
» 2016-03-20 14:52:23 mateczek, ten pierwszy program po kilku drobnych składniowych poprawkach działa, tylko ty zrobiłeś to na liście dwukierunkowej mam rozumieć? Ciężko mi pojąć tok rozumowania w tych dwóch funkcjach które dodają i zdejmują ze stosu u ciebie, czy mógłbyś to jakoś wytłumaczyć? |
|
mateczek |
» 2016-03-20 15:28:41 "to zawsze będzie ciężko pojąć bo masz ** (podwójne wskaźniki). Spróbuj przerobić swój program zamieniając tablicę char na zwykły char. Wziąłem kawałek twojego kodu i dołożyłem "old" bo przy ściąganiu ze stosu potrzebny był mi wskaźnik na starszy element :) ot i cała filozofia (nawet się nie zastanawiałem czy wskaźnik next będzie mi potrzebny). Taki kod zawsze najlepiej zrobić po swojemu. Pamiętając, że top ma pójść o jeden element wyżej przy odkładaniu i spaść przy zdejmowaniu void push( stack_node ** top, char znak ) { stack_node * new_node =( stack_node * ) malloc( sizeof( stack_node ) ); new_node->old = * top; new_node->next = NULL; if( * top )( * top )->next = new_node; new_node->data = znak; * top = new_node; }
|
|
« 1 » 2 |