textbox sprawdzanie
Ostatnio zmodyfikowano 2016-03-22 17:27
qscefb Temat założony przez niniejszego użytkownika |
textbox sprawdzanie » 2016-03-21 22:23:35 Witam, Jak windows form c++ sprawdzic czy textbox jest pusty? Musze w textbox wpisac tylko liczby i zrobiłem to: Zaznacz wszystko Kod:
if (e->KeyChar >= '0' && e->KeyChar <= '9' || e->KeyChar == 8) { e->Handled = false; } else { e->Handled = true; }
A za bardzo nie wiem jak sprawdzić czy textbox jest pusty, poniewaz jak jest pusty i klikne enter to sie aplkiacja zawiesza. Znalazłem kilak przykładów w necie lecz nie działają. |
|
darko202 |
» 2016-03-22 07:50:25 1. ogólnie do wartości textbox można się dostać przez Text np. textBox1->Text = ""; powinno to być pole typu string (TString) i można sprawdzać poprzez metody stringa. lub poprzez własne metody np. powinno mieć metodę Lenght() textBox1->lenght() 2. jeśli to mało to poszukaj na https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=c%2B%2B+textbox+exampleewentualnie napisz dokładnie środowisko - bo omawiane pojęcie textbox trochę się chyba różni w CBuilder, Visual, innych środowiskach programistycznych (na formatkach programowałem tylko w CBuilder) |
|
» 2016-03-22 12:46:10 zrobiłem if (this->textBox1->Text->Length == 0) { MessageBox::Show("Wpisz wynik"); } jednak po wyświetleniu się MessageBox i kliknięciu ok wyskakuje błąd i się aplikacja zawiesza
|
|
mateczek |
» 2016-03-22 14:55:42 UWAGA!!!! Napisz jakiej biblioteki do GUI używasz?? Jakie środowisko?? Jeśli to napiszesz to może ktoś Ci pomoże. Inaczej będzie to gadanie o niczym. Wklej większy kawałek kodu. najlepiej całą klasę !!! ja w QT mogę napisać taki kod if( label->text() == "" ) { }
QintValidator v( 0, 999 ); lineEdit->setValidator( v );
|
|
» 2016-03-22 15:11:07 pisze aplikację w visual studio 2013 windows forms c++ w textbox uzywam 2 klas, jednak sprawdza czy jest wpisana liczba czy litera a druga reaguje po wciśnięciu enter private: System::Void textbox1(System::Object^ sender, System::Windows::Forms::KeyPressEventArgs^ e) { if (e->KeyChar >= '0' && e->KeyChar <= '9' || e->KeyChar == 8)// Sprawdzamy czy wciśnięty jest liczbą albo klawiszem backspace { e->Handled = false; // Nie blokujemy znaku } else { e->Handled = true; // W przeciwnym wypadku blokujemy znak } } private: System::Void petla(System::Object^ sender, System::Windows::Forms::KeyEventArgs^ e) { if (e->KeyCode == Keys::Enter) { razem++; if (this->textBox1->Text->Length == 0) { //pokazuje informacje jak nic nie wpisze MessageBox::Show("Wpisz wynik"); } label6->Visible = true; label6->Text = Convert::ToString(razem); wynik = Convert::ToInt32(textBox1->Text); popraw = liczba1 + liczba2; if (wynik == popraw) { ile_dobrze++; label18->Text = "Dobrze"; } else { ile_zle++; label18->Text = "Źle, poprawny wynik wynosi: " + popraw; } textBox1->Text = String::Empty; //czyszczenie wpisywania liczb Random^ losuj = gcnew Random; liczba1 = losuj->Next(0, 6); liczba2 = losuj->Next(0, 6); label1->Text = Convert::ToString(liczba1); label3->Text = Convert::ToString(liczba2);
if (razem == 10 && ile_zle == 0) { runda++; pictureBox1->Visible = true; button4->Visible = true; button5->Visible = true; label1->Text = String::Empty; label3->Text = String::Empty; label6->Text = String::Empty; } if (razem == 10 && ile_zle > 0) { runda++; pictureBox2->Visible = true; button4->Visible = true; button5->Visible = true; label1->Text = String::Empty; label3->Text = String::Empty; label6->Text = String::Empty; } } }
|
|
mateczek |
» 2016-03-22 17:27:03 jednak po wyświetleniu się MessageBox i kliknięciu ok wyskakuje błąd i się aplikacja zawiesza
if( this->textBox1->Text->Length == 0 ) { MessageBox::Show( "Wpisz wynik" ); }
wynik = Convert::ToInt32( textBox1->Text );
if( this->textBox1->Text->Length > 0 ) { wynik = Convert::ToInt32( textBox1->Text ); }
|
|
|
« 1 » |