j23 |
» 2016-03-30 18:24:12 checking how to define a 32-bit word... ./configure: line 26265: /c/Program: No such file or directory |
Pisałem, by przenieść kompilator tak, aby nie było spacji w ścieżce... PS. sprawdziłem u siebie, z MinGW (32bits) + MSYS. Wszystko kompiluje się bez zarzutu. |
|
osobliwy_nick Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-03-30 19:01:51 Chodzi o przeniesienie Dev C++?
Przeniosłem go np. do dysku C i innych folderów w C (zmieniając też ścieżkę w Path) i za każdym razem kończyło się na:
$ ./configure --prefix=${gmp_install} checking build system type... i686-pc-mingw32 checking host system type... i686-pc-mingw32 checking for a BSD-compatible install... /bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for a thread-safe mkdir -p... /bin/mkdir -p checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking whether make supports nested variables... yes checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no checking ABI=32 checking compiler gcc -m32 -O2 -pedantic -fomit-frame-pointer ... no checking compiler gcc -O2 -pedantic -fomit-frame-pointer ... no checking compiler icc -no-gcc ... no checking compiler cc -O ... no configure: error: could not find a working compiler, see config.log for details
Z kolei, gdy kompilator jest w Program Files (x86) pracuje dalej do momentu z poprzedniego posta. |
|
j23 |
» 2016-03-30 20:18:33 Nie, chodzi mi o MinGW. Deva zostaw w spokoju. W MSYS można/trzeba ręcznie ustawiać ścieżkę do kompilatora (plik {msys}\etc\fstab) ./configure --prefix=${gmp_install} |
Mam nadzieję, że nie wywołujesz tego dokładnie tak jak w cytacie. |
|
» 2016-03-30 21:13:52 Wywołuję dokładnie tak...
Podałem też ścieżkę do fstab:
C:\msys\1.0\etc\fstab.sample |
|
j23 |
» 2016-03-31 11:28:42 fstab.sample to przykładowy plik. Ścieżkę do MinGW powinieneś ustawić w pliku fstab. Jeśli go nie ma, użyj fstab.sample jako wzór (usuń oczywiście .sample). Wywołuję dokładnie tak... |
Wywołaj: cd {tu ścieżka do biblioteki} ./configure make Przy configure możesz spróbować z parametrem --enable-shared jeśli chcesz skompilować do DLL-ki. |
|
mateczek |
» 2016-03-31 12:11:16 |
|
» 2016-03-31 14:29:25 Mateczek - rozumiem, że na Ubuntu można wiele rzeczy zrobić łatwiej, a sam nie jestem zadowolony z Windows 10, ale ewentualną zmianę systemu muszę jeszcze przemyśleć. Poza tym kompilowanie biblioteki za pomocą zmiany systemu, to trochę jak otwieranie zamka zatrzaśniętych drzwi czołgiem.
j23 - jeszcze dla jasności tę ścieżkę do MinGW mam podać nadal w zmiennej Path? Teraz podałem tam ścieżkę:
C:\msys\1.0\etc\fstab
ale pod tą ścieżką nie znajduje się żaden element. Pewnie znowu coś nie tak zrobiłem.
Napisałem komendę "./configure" i nadal kończy na:
configure: WARNING: cannot determine local label, using default L L checking for assembler byte directive... .byte checking how to define a 32-bit word... ./configure: line 26265: /c/Program: No such file or directory ./configure: line 26265: /c/Program: No such file or directory configure: error: cannot determine how to define a 32-bit word configure: WARNING: cache variable lt_cv_path_LD contains a newline
|
|
j23 |
» 2016-03-31 15:24:50 Teraz podałem tam ścieżkę:
C:\msys\1.0\etc\fstab |
Po co?! fstab to jest plik konfiguracyjny programu MSYS. W nim możesz ustawić ścieżkę do MinGW, który chcesz użyć w MSYS. PATH to trochę inna sprawa, ale też dodaj do niej ścieżkę MinGW. Napisałem komendę "./configure" i nadal kończy na: |
W poprzednim poście napisałem Ci, co powinieneś wpisać, bez żadnego wydziwiania. Pytanie, czy komenda cd ustawiła poprawnie katalog biblioteki? ten Windows bywa Jedak upierdliwy |
Nie wiem, o czym piszesz. Nie miałem żadnych problemów przy kompilacji tej biblioteki. |
|
1 2 3 « 4 » 5 6 7 8 |