Jak dodać bibliotekę GMP w DEV C++
Ostatnio zmodyfikowano 2016-04-03 10:54
j23 |
» 2016-04-01 18:52:50 Nieśmiało zaproponuje: zmień IDE na coś solidniejszego - Code::Blocks lub CodeLite |
|
osobliwy_nick Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-04-01 20:45:43 Pobrałem Code::Blocks.
W moim katalogu .libs mam pliki libgmpxx.a oraz libgmp.a, natomiast nie mam plików libgmpxx.h i libgmp.h. W Blocks też są one potrzebne?
Próbuję dodać w Code::Blocks, w build options biblioteki i te pliki.
Przeszedłem do zakładki Search Directories. Tu jak rozumiem w compiler powinienem podać ścieżkę do .libs? Nie mam takiej możliwości, gdyż program w ogóle nie widzi katalogu .libs... Nie wiem też gdzie dodać ścieżkę do nagłówków biblioteki gmp-6.1.0?
Z kolei pliki libgmpxx.a oraz libgmp.a mam dodać w linker settings, czy Search Directories -> linker? I, czy libgmpxx.h i libgmp.h są też potrzebne, bo skoro ich nie mam to i tak ich nie dodam.
|
|
mateczek |
» 2016-04-01 20:54:38 g++ /c/instal/prog.cpp -I/c/instal/include -L/c/instal/lib -lgmpxx -lgmp
tu masz polecenie kompilatora który kompiluje program
-I /c/instal/include katalog include czyli z roszerzeniem .h -L /c/instal/lib katalog lib pliki z rozszerzeniem .a skompilowana biblioteka |
|
j23 |
» 2016-04-01 22:55:46 @osobliwy_nick, do Compiler dajesz katalog z nagłówkami, czyli główny katalog biblioteki, np. c:\GMP\gmp-6.1.0. Do Linker dajesz np. c:\GMP\gmp-6.1.0\.libs. W Linker settings > Link libraries dodajesz dwa pliki libgmpxx.a i libgmp.a (kolejność jest istotna).
Powinno działać.
|
|
» 2016-04-02 09:49:01 Mateczek to są polecenia za pomocą, których mogę skompilować program za pomocą MSYS? Spróbuję to zrobić później.
J23 - przy kompilowaniu pojawił się problem gmp.h - no such file directory. |
|
j23 |
» 2016-04-02 10:37:42 A jest ten nagłówek w katalogu, który podałeś w Compiler? |
|
mateczek |
» 2016-04-02 11:47:17 Ja już mam browara więc jak ci się ta biblioteka odpali to wirtualnie sobie opijemy sukces ;) Po "I" ścieżka do katalogu z nagłówkami. W katalogu mają być dwa nagłówki gmp.h i gmpxx.h. Poniżej fragment pliku gmmxx.h W któ©ym jak wydać jest linijka inkludująca gmp.h:
#include <limits> #include <utility> #include <algorithm> #include <string> #include <stdexcept> #include <cfloat> #include <gmp.h>
|
|
» 2016-04-02 14:29:21 J23 - nie ma go. W katologu .libs mam tylko:
libgmp.a libgmp.la libgmp.lai libgmp.libcmd libgmpxx.a libgmpxx.la libgmpxx.lai
Mateczek - sukcesem będzie dla mnie, gdy dzięki tej bibliotece znajdę nowe liczby Crandalla (jeśli mi się uda, to się pochwalę).
W którym katalogu mają być te pliki gmp.h i gmpxx.h? Bo ja ich szukałem w .libs jak na razie. |
|
1 2 3 4 5 6 « 7 » 8 |