daniel1302 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak działa taka składnia klasy? » 2016-03-28 19:29:44 Witam, jak działa taka składnia klasy:
Class Abc { ... } _abc;
co jest w zmiennej _abc; czy deklarowana jest pamięć na klasę? Gdzie znajdę informację na ten temat?
Proszę o nakierowanie
Z góry dziękuję. |
|
Gibas11 |
» 2016-03-28 19:33:46 |
|
daniel1302 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-03-28 19:44:34 Hmm czyli nie dojdę do tego efektu inną drogą, bo sam operator new alokuje pamięć. Poprzez operator przypisania nie otrzymam takiego efektu. Więc do czego oprócz rzucania wyjątków się tego używa? |
|
mokrowski |
» 2016-03-28 19:52:13 Do szybkiego tworzenia obiektów na platformach wbudowanych które mają deficyt miejsca w pamięci RAM a obiekt będzie istniał do końca życia aplikacji. A dlaczego masz nie dojść inną drogą? Definiujesz po prostu klasę a następnie obiekt tejże klasy i już. Ew. to definiowanie robisz przed funkcją main() jeśli to przypadek opisany wyżej. |
|
Gibas11 |
» 2016-03-28 20:18:55 Kto na wbudowanych platformach z małą ilością RAMu używa C++? To raczej ten... masochizm? Jak już mówiłem naleciałość z C i w nim ma zastosowania (nawet sporo), ale w C++ raczej się tego nie używa i prawdopodobnie istnieje głównie z uwagi na kompatybilność wsteczną. |
|
Elaine |
» 2016-03-28 20:58:18 Witam, jak działa taka składnia klasy:
Class Abc { ... } _abc;
co jest w zmiennej _abc; czy deklarowana jest pamięć na klasę? |
To jest to samo, co class abc { }; abc _abc; , czyli po prostu definicja klasy abc i zmiennej typu abc. Kto na wbudowanych platformach z małą ilością RAMu używa C++? |
Wiele osób. Jeśli architektura jest na tyle popularna, by istniał dla niej backend w GCC (AVR, ARM i MIPS, z którymi najczęściej dane mi się było spotykać, backend mają), to nie ma żadnego powodu, by pisać w C zamiast w C++, bo C zwyczajnie nie ma żadnej istotnej przewagi nad C++. Nawet w urządzeniach wbudowanych, gdzie pamięć liczona jest w kilobajtach. |
|
mokrowski |
» 2016-03-28 23:04:34 @Gibas11 prócz tego C++ ma bardzo istotną zaletę nad C na platformach wbudowanych (z małą ilością RAM i większą). Szablonami na etapie kompilacji możesz stworzyć bardziej efektywny kod niż ... w C :-) |
|
Gibas11 |
» 2016-03-29 00:25:34 A wy to macie takie optymistyczne podejście, jak działa to czemu nie, ale ja przy niektórych mikrokontrolerach miałem problem z kawałkiem "działa", więc polecam C, potem mniejsze ryzyko nieprzyjemnych doświadczeń. ;) A to głównie na mało-ramowych zestawach spotykałem ten problem, SoC >10MB RAM nigdy nie stawiały oporu. |
|
« 1 » 2 |