Pisanie podstawowego programu
Ostatnio zmodyfikowano 2016-03-31 17:18
Samedi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pisanie podstawowego programu » 2016-03-31 16:54:30 Witam
Niedawno zacząłem się interesować programowaniem i postanowiłem że zaczne od totalnie podstawowych kursów dla ludzi którzy nigdy nie mieli z tym stycznośći. Jestem totalnie świeży w temacie a chciałbym się troche nauczyć więc postanowiłem że napisze tutaj ponieważ już od samego początku kursu mam problem który wydaje się być trywialny i pewnie w ogóle nie powinienem tym zawracać głowy ale poprostu nigdzie nie moge znaleźć orzwiązania o co może chodzić.
Mianowicie na samym początku pisania podstawowego programu po wpisaniu
int main()
Nawiasy pozostają czerwone i zdecydowanie pokazują że coś jest nie tak i nie moge pisać dalej bo pomimo wpisania dalszej treści kodu:
int main() { return0; }
Wyskakuje mi błąd:
[error]'return0' was not declared in this scope
Używam DevC++.
Dlaczego nawiasy mają czerwony kolor który jak rozumiem sygnalizuje o jakiejś nieprawidłowści?
Z góry sorry za tak żółtodziobowy temat ale zwyczajnie mnie to blokuje od samego początku.
Prosze o pomoc :) |
|
carlosmay |
» 2016-03-31 17:12:08 #include <iostream>
int main() { std::cout << "Hi. ;)" << std::endl; return 0; } To powinno działać. Jesli nie, możliwe że utworzony projekt nie jest C++. Niewłaściwe rozszerzenie pliku lub coś podobnego. |
|
Samedi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-03-31 17:18:32 Działa dzięki wielkie za pomoc i sorry za zawracanie głowy. |
|
« 1 » |