Nie rozumiem jak w tym zadaniu stworzyć tablicę typu const char *
Ostatnio zmodyfikowano 2016-04-03 00:04
WilkZKlatki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Nie rozumiem jak w tym zadaniu stworzyć tablicę typu const char * » 2016-04-02 17:18:28 Pewnym zadaniem z książki którą korzystam, jest zmienienie kodu, który podano wcześniej na to co podano w kryteriach zadania. Zadanie: Zmodyfikuj program tak, aby nie używał klasy array. Wykonaj dwie wersje programu: a) Ze zwyczajną tablicą elementów typu const char * reprezentujących łańcuchy znakowe z nazwami pór roku u ze zwyczajną tablicą elementów typu double reprezentującą wydatki. b) Ze zwyczajną tablicą elementów typu const char * reprezentujących łańcuchy znakowe z nazwami pór roku i ze strukturą, której jedyną składową jest zwyczajna tablica elementów typu double (na wydatki; ten wariant będzie bardziej przypominał pierwowzór z klasą array). Nie mam pojęcia jak napisać tą tablicę typu const char *. We wcześniejszych ćwiczeniach i przykładach dodawano do niej po jednym słowie, gdzie ja muszę dodać Wiosnę, Lato, Jesień i Zimę. Jak dobrze rozumiem zadanie ma być tylko jedna tablica. Ktoś napisze jak zrobić taką tablicę? Wytłumaczenie też się przyda :) Kod bazowy: #include <iostream> #include <array> #include <string>
using namespace std;
const int Seasons = 4; const array < string, Seasons > Snames = { "Wiosna", "Lato", "Jesien", "Zima" };
void fill( array < double, Seasons > * pa ); void show( array < double, Seasons > da );
int main() { array < double, 4 > expenses; fill( & expenses ); show( expenses ); return 0; }
void fill( array < double, Seasons > * pa ) { for( int i = 0; i < Seasons; i++ ) { cout << "Podaj wydatki na okres >> " << Snames[ i ] << " <<: "; cin >>( * pa )[ i ]; } }
void show( array < double, Seasons > da ) { double total = 0.0; cout << "\nWYDATKI\n"; for( int i = 0; i < Seasons; i++ ) { cout << Snames[ i ] << ": $" << da[ i ] << '\n'; total += da[ i ]; } cout << "Lacznie wydatki roczne: " << total << " zl" << endl; }
|
|
mokrowski |
» 2016-04-03 00:04:04 const char * Snames[] = { "Wiosna", "Lato", "Jesien", "Zima" }; Hmm.. tylko naprawdę nie wiem co tu tłumaczyć? |
|
« 1 » |