Jakie jest zastosowanie cin.clear() i cin.sync()?
Ostatnio zmodyfikowano 2016-04-24 13:46
Szymo56 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jakie jest zastosowanie cin.clear() i cin.sync()? » 2016-04-24 13:20:34 Przeczytałem lekcję związaną z tym tematem, jednak nie rozumiem zastosowania tych komend. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć kiedy powinienem czyścić flagi błędu i bufor strumienia i co to w ogóle znaczy? |
|
pekfos |
» 2016-04-24 13:30:50 Czyść stan w przypadku wprowadzenia błędnych danych. Efekt działania zapisów cin.clear(); oraz cin.sync(); będzie możliwy do zaobserwowania tylko i wyłącznie po wprowadzeniu błędnych danych do programu. Przykładem błędnych danych jest wprowadzanie tekstu zamiast liczb. |
Jeśli tego nie zrobisz, nie będziesz mógł niczego wczytać. |
|
carlosmay |
» 2016-04-24 13:30:57 Obsługa strumienia wejściowegostd::cin.sync() - można odpuścić i zająć się std::cin.ingnore() . Pierwsza z metod nie działa w niektórych środowiskach jak opisuje kurs. |
|
Szymo56 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-04-24 13:46:37 Dzięki za pomoc. Przed chwilą napisałem sobie krótki program, żeby sprawdzić to o czym napisałeś pekfos. Wszytko działa tak jak powinno :) Co do cin.ignore myślę, że przyjdzie czas na poznawanie innych metod, na razie wolę zdać się na ten kurs :D |
|
« 1 » |